HN: České dráhy už nesmějí bránit jiným dopravcům

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. května (ČTK) - České dráhy už nesmějí bránit jiným železničním dopravcům ve využití nejdůležitějšího železničního spoje mezi ČR a Německem, tratě Děčín - Bad Schandau. Ministerstvo dopravy vydalo metodický pokyn, který tento postup zakazuje. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

České dráhy nechtěly v březnu povolit přejezd zmíněného úseku soukromé společnosti Railtrans. Odvolávaly se přitom na takzvaná dodatková ujednání z roku 1992 ke smlouvě, která upravovala přeshraniční železniční styk. Na hranicích s bývalou NDR bylo určeno, že jediným dopravcem, který může přejíždět hranice, byly tehdejší Československé dráhy, přičemž jiný dopravce tehdy neexistoval.

Ministerstvo dopravy se po stížnosti firmy Railtrans přiklonilo na její stranu. Railtransu to však podle deníku po dvou měsících už není nic platné. "Svého zákazníka jsme ztratili. Když jsme mu nedokázali zajistit kvůli obstrukci Českých drah přepravu, přešel právě na České dráhy," řekl HN jednatel firmy Petr Šmiral. Firma ztrátou této zakázky podle něj přišla za dva měsíce o tři miliony korun na tržbách.

Railtrans si dosud nemohl ověřit, zda se ČD budou novým pokynem ministerstva řídit. "Nemáme s Českými drahami problém, ale dosud postrádáme zakázky na přechod Děčín - Bad Schandau, kde celý problém vznikl. Zatím se živíme převáděním vagonů a lokomotiv k opravě a ke zkouškám do Česka a provozujeme linku s osobní dopravou," řekl Šmiral.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK