V elektrárně Dukovany se kvůli výměně paliva zastavil druhý blok

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


JIHLAVA/DUKOVANY (Třebíčsko) 17. května (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku se kvůli výměně paliva zastavil druhý blok. Během pravidelné odstávky odborníci prověří některá zařízení a vymění asi jednu pětinu jaderného paliva. Odstávka bude trvat do 13. června, řekl dnes ČTK mluvčí Petr Spilka. Elektrárna má čtyři bloky. Palivo se do konce letošního listopadu ještě obmění na prvním a čtvrtém bloku.

Při pravidelné odstávce se během roku každý blok zastaví asi na jeden měsíc. V posledních letech se kromě běžných úkonů provádí také modernizace zařízení. U druhého bloku se nyní bude týkat rozvaděčů jednoho z bezpečnostních systémů.

Největší obměnu technologie v historii elektrárny pracovníci dělali na třetím bloku, který se letos zastavil na 70 dní. Zastaralou českou a ruskou elektroniku systému kontroly a řízení nahradily výrobky z EU. Blok zahájil výrobu koncem dubna. Do minulého týdne se nové díly prověřovaly za plného výkonu. "Prakticky všechno se povedlo bez znatelných problémů," uvedl Spilka. U zbývajících bloků se elektronika vymění do roku 2008.

U třetího bloku jsou nové i průtočné části turbín. Podle Spilky mají modernizované turbíny výkon 464 megawattů, což je o čtyři procenta více, než mělo starší zařízení. "Ve výrobě to znamená energii pro 25.000 domácností, tedy pro obyvatele stotisícového města," podotkl Spilka. Původní odhad navýšení výkonu byl o půl procenta nižší.

ČEZ začal elektrárnu modernizovat před pěti lety. Do roku 2012 vydá 12 miliard korun, z toho letos 1,4 miliardy Kč. Elektrárna letos dodá do sítě 13,6 terrawatthodin elektřiny, podobně jako loni. Dosavadní největší český energetický zdroj má poprvé předstihnout jihočeský Temelín, který plánuje výrobu 13,7 TWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK