Běžný účet skončil v březnu v přebytku 1,7 miliardy Kč

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. května (ČTK) - Běžný účet platební bilance skončil v březnu v přebytku 1,7 miliardy korun. V únoru činil přebytek 14,4 miliardy korun kvůli splátce, kterou ČSOB obdržela od Slovenské republiky. Příliv zahraničních investic do ČR mírně oslabil na 9,1 miliardy korun z únorových 14,6 miliardy Kč. Oznámila to Česká národní banka na svých internetových stránkách.

Obchodní bilance byla v březnu aktivní ve výši šest miliard korun a jen o nepatrně nižší byla pasivní bilance výnosů. Bilance služeb skončila ve schodku půl miliardy korun. Bilance běžných převodů, která obsahuje i čisté příjmy ČR z rozpočtu EU, skončila v březnu v přebytku 1,9 miliardy Kč.

Odliv kapitálu na finančním účtu činil 4,4 miliardy korun. Přímé investice skončily v přebytku 8,6 miliardy Kč po únorovém přebytku 14,4 miliardy korun. Saldo předpokládané výše reinvestovaného zisku bylo přibližně 5,3 miliardy korun Kč.

Roční úhrn přímých investic vykazuje postupně rostoucí přiliv, který již dosáhl téměř 30 miliard korun. Portfoliové investice se vrátily do přebytku 4,6 miliardy korun, zatímco o měsíc dříve dosáhly deficitu 17,8 miliardy Kč. Za vylepšením stojí zejména nákupy dluhových cenných papírů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK