Koruna nepatrně oslabila na 30,16 Kč/EUR, k dolaru klidná

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. května (ČTK) - Obchodování s českou měnou je dnes klidné. Kurz od rána pouze nepatrně oslabil na 30,16 Kč/EUR, což souvisí s vývojem v celém středoevropském regionu, řekl ČTK Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru je koruna klidná a zpevnila jen asi o dva haléře na 23,85 Kč/USD.

Na dnešní čísla z tuzemské ekonomiky koruna nijak nereagovala. Běžný účet skončil v přebytku 1,7 miliardy korun. Obchodní bilance však již byla známa dříve, a tak čísla nebyla pro ekonomy překvapením. Trhy nereagovaly ani na mírně rychlejší růst maloobchodních tržeb a data ze sektoru služeb.

Dolar v předchozích týdnech výrazně zpevňoval a k euru se dostal na nejsilnější hodnoty za posledních více než sedm měsíců. Koruna v pondělí neúspěšně atakovala hranici 24 Kč/USD a byla tak nejslabší od poloviny listopadu. Dnes však americká měna své zpevňování zastavila, a to kvůli zklamání z březnového malého přílivu kapitálu do USA. I přesto však dolar téměř neoslabil a drží se kolem úrovně 1,263 USD/EUR. O jeho dalším vývoji by mohla rozhodnout další čísla z tamního hospodářství.

Síla dolaru podle ekonomů ubližuje středoevropským měnám. Investoři se totiž soustředí na americké trhy a střední Evropu opouštějí. Podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové však dolaru současné silné úrovně nevydrží a začne se navracet ke slabším hodnotám. Kurz koruny by se tak měl do měsíce vrátit pod 23 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK