FNM: Stát by měl získat peníze za prodej Unipetrolu příští úterý

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. května (ČTK) - V úterý 24. května by měl český stát obdržet od polské společnosti PKN Orlen zhruba 11,75 miliardy Kč za prodej státního podílu v petrochemické skupině Unipetrol. Ve stejný den zároveň převede Fond národního majetku polské firmě akcie, které představují 63procentní podíl v Unipetrolu. ČTK to dnes řekl místopředseda výkonného výboru FNM Pavel Kuta.

Ve středu 8. června se bude podle Kuty konat mimořádná valná hromada Unipetrolu, na které bude volena nová dozorčí rada společnosti. V ní by měli nově zasednout zástupci PKN Orlen.

Celkem stát za prodej svého podílu obdrží 13,05 miliardy korun. Desetinu kupní ceny zaplatil PKN již loni. Konečná částka se však ještě může změnit podle toho, jak se vyvíjelo vlastní jmění Unipetrolu od 31. prosince 2003 do zaplacení kupní ceny. V případě navýšení jmění může výsledná cena vzrůst až o 15 procent. Analytik společnosti Atlantik finanční trhy Jan Schiesser již dříve uvedl, že by se cena mohla zvýšit asi o deset procent. Celkem by tak stát obdržel zhruba 14,36 miliardy Kč.

Audit, který si FNM a PKN nechají vypracovat společně, by měl být hotový zhruba do dvou měsíců po vypořádání transakce, uvedl Kuta. "Poté maximálně do měsíce musí obě strany audit odsouhlasit a případně dojde ke změně ceny," dodal.

Unipetrolu se daří. Celá skupina loni podle auditovaných výsledků vykázala čistý zisk 3,68 miliardy korun. V roce 2003 skončila se ztrátou před zdaněním 406 milionů korun.

PKN již prozradil některé z plánů, které s Unipetrolem má. Hodlá mimo jiné prodat stovku, tedy asi třetinu čerpacích stanic Benzina petrolejářské firmě ConocoPhillips. Zbaví se asi i některých chemických závodů, které patří do holdingu. Ty by měl koupit Agrofert Andreje Babiše.

PKN Orlen je největší středoevropský ropný koncern, polský stát v něm drží 28procentní podíl. Loni firma zvýšila čistý zisk meziročně téměř 2,5násobně na 515,7 milionu eur, což je zhruba 15,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK