Zgarba: Úbytek skotu je alarmující, podpora letos vzroste

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. května (ČTK) - Pokles stavů skotu je v tuzemsku alarmující, a ministerstvo zemědělství proto posiluje podporu chovu, řekl dnes ČTK ministr zemědělství Petr Zgarba. V rámci dorovnání přímých plateb zemědělcům je skot nejvíce podpořenou komoditou. Platba na dospělé zvíře se letos prakticky ztrojnásobí zhruba na 2100 korun. Podle viceprezidenta Agrární komory Pavla Novotného je to jedno z opatření, které ale samo o sobě situaci nevyřeší.

Úbytek skotu je podle Zgarby problémem nejen z pohledu zásobení trhu hovězím, ale i kvůli užití luk a pastvin a odbytu obilí. Pro výživu lidí se využije jen menší část sklizně obilovin, rozhodující díl se dává hospodářských zvířatům. Podle šetření statistického úřadu k 1. dubnu stavy skotu meziročně poklesly o 2,2 procenta na 1,39 milionu kusů. Dlouhodobé omezování chovu skotu vyplývá podle zemědělců z nízké výnosnosti.

Agrární komora míní, že by se této komoditě měla věnovat zvláštní pozornost a širší podpora v produkci i v odbytu. Hovězí je jednou z mála komodit, které je na evropském trhu nedostatek a je šance zvyšovat výrobu. Budoucí vyhlídky zlepšuje to, že cena hovězího masa na českém trhu roste a cena mléka nyní producentům zabezpečuje zisk. Do budoucna ale zřejmě mléko bude zlevňovat.

Ministerstvo se podle Zgarby snaží brát na situaci v chovu skotu zřetel, ale v podporách konkrétních komodit je vázáno pravidly společné zemědělské politiky EU.

Předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský soudí, že stavy skotu pod 1,4 milionu kusů již nejsou dostatečné k údržbě tuzemských luk a pastvin, kterých je asi 900.000 hektarů. Pokud by tyto plochy měly růst na úkor orné půdy o dalších asi 600.000 hektarů, muselo by úměrně tomu přibýt i dobytka.

Zemědělci také již dříve upozorňovali, že domácí produkce letos nepostačí na krytí spotřeby hovězího a spotřebitelské ceny zřejmě porostou v řádu procent.

Celkové podpory do zemědělství by letos měly činit téměř 30 miliard korun. Již loni vstup do EU přinesl jejich zvýšení o více než deset miliard na 26 miliard korun. Přímé platby vyplácené Bruselem letos činí 30 procent úrovně ve starých členských zemích. Stát je může dorovnat na 60 procent a této hranici se chce ministerstvo co nejvíce přiblížit.

Ze zdrojů na dorovnání budou kromě přežvýkavců, tedy zejména skotu, dotovány zejména len, chmel a brambory pěstované pro výrobu bramborového škrobu. Cílem MZe je podle ministra podporovat rozmanitost produkce. "Půdy v tuzemsku nejsou tak zásobeny živinami, abychom si mohli dovolit monokultury," uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK