AK: Zemím Visegrádské čtyřky přebývá z loňska 4,9 mil. tun obilí

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ZNOJMO 17. května (ČTK) - Zemědělcům ze zemí Visegrádské čtyřky přebývá z loňské sklizně zhruba 4,9 milionu tun obilí. Největší zásoby před letošními žněmi mají v Maďarsku, kde je v sýpkách asi 3,2 milionu tun. Polsko a ČR mají po půl milionu tuny, Slovensko pak odhaduje asi 700.000 tun zásob obilí. Agrární komory všech zemí proto žádají Evropskou komisi a národní vlády o urychlení a zpružnění intervenčních nákupů.

"Problém letos nezmizí a bude se zřejmě opakovat," řekl dnes ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba po setkání zástupců komor zemí V-4 ve Znojmě.

Podle něj zatím nepomohl ani částečný odliv obilí na export a letošní úroda i v sousedních zemích vypadá nadějně. Viceprezident Maďarské zemědělské komory Tamás Bódisz uvedl, že tamní farmáři v letošním roce mohou očekávat přebytek dokonce až 3,5 milionu tun. Polsko zase naproti tomu začínalo loňské rekordní žně bez zásob a pro letošek není v odhadu sklizně tak optimistické.

Jedním z mimořádných opatření na podporu vývozu obilí by měly být podle názoru komor příplatky na dopravu obilí do přístavů těm státům, které nemají moře. "Chceme rozjet i bioetanolové programy a více využít obilí k energetickým účelům," prohlásil předseda Slovenské zemědělské a potravinářské komory Ivan Oravec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK