Koruna klesla o více než desetník na 30,26 Kč/EUR a 23,97 Kč/USD

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. května (ČTK) - Česká měna dnes oslabila o více než deset haléřů na 30,26 Kč za euro a 23,97 Kč za dolar. Vývoj na devizovém trhu ovlivnilo posílení americké měny, vůči které je koruna nejslabší od konce listopadu. K euru byl kurz slabší naposledy 4. května. Vyplývá to z informací dealingu Komerční banky.

Na dnešní makroekonomická čísla koruna nereagovala. Běžný účet skončil v přebytku 1,7 miliardy korun. Obchodní bilance však již byla známa dříve, a tak čísla nebyla pro ekonomy překvapením. Trhy nereagovaly ani na mírně rychlejší růst maloobchodních tržeb a data ze sektoru služeb.

Dolar v předchozích týdnech výrazně zpevňoval a k euru se dostal na nejsilnější hodnoty za posledních více než sedm měsíců. Síla dolaru podle ekonomů ubližuje středoevropským měnám. Investoři se totiž soustředí na americké trhy a střední Evropu opouštějí.

Kurz koruny bude podle analytika KB Jana Vejmělka v dalších dnech určován především náladou na okolních trzích, především v Polsku. "Krátkodobě vnímáme riziko dalšího oslabení," uvedl. Technicky podle něj existuje prostor pro oslabení domácí měny k hladině 30,50 Kč/EUR, kde se kurz nacházel před dvěma týdny.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová předpokládá, že koruna bude mít v dalších dvou týdnech neustále tendenci vracet se zhruba k úrovni 30,00 Kč za euro a pohybovat se blízko ní na obě strany.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK