Americké akcie dopoledne klesly vlivem nepříznivých údajů z USA

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 17. května (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily. Investory nepotěšily vyhlídky na zvýšení úrokových sazeb v USA a nepříznivé údaje o vývoji americké ekonomiky, zejména nečekaně velký růst velkoobchodních cen a překvapivý pokles průmyslové produkce. Propad akcií byl ale zmírněn silnými údaji o zahajování staveb a zprávami o nečekaně dobrých ziscích některých maloobchodních firem.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času, tedy v 18:00 SELČ, klesl o 0,17 procenta na 10.235,15 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,40 procenta na 1986,39 bodu.

Producentské ceny se v dubnu zvýšily o 0,6 procenta, zatímco ekonomové očekávali růst o 0,4 procenta. Nálada investorů tak byla utlumena očekáváním vzestupu úrokových sazeb. Vysoké úroky jsou pro akcie vždy špatnou zprávou, protože zvyšují cenu půjček a mohou postihnout zisky firem.

Další špatnou zprávou byly údaje o dubnovém 0,2procentním poklesu produkce amerických továren, dolů a energetických společností. Ekonomové na Wall Street totiž očekávali, že produkce v dubnu o 0,2 procenta stoupne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK