Ropa mírně posílila po pondělním poklesu na tříměsíční minima

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 17. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně posílily poté, co se v pondělí propadly na nová tříměsíční minima. Saúdská Arábie přitom ujistila trh, že nehodlá snižovat dodávky ropy navzdory stoupajícím zásobám ve Spojených státech a zpomalujícímu růstu poptávky.

Cena americké lehké ropy se kolem 18:00 SELČ zvýšila o 24 centů na 48,85 dolaru za barel. V pondělí se propadla až na 47,60 USD, tedy na nejnižší úroveň od 18. února. Severomořská ropa Brent dnes zdražila o 21 centů na 49,30 dolaru.

Kartel OPEC dnes snížil odhad růstu světové poptávky po ropě pro letošní rok. Upozornil však, že poptávka po jeho ropě bude ve druhé polovině roku silnější kvůli nižším dodávkám ze strany zemí stojících mimo sdružení.

Kartel nyní očekává, že světová poptávka po ropě letos stoupne o 1,82 milionu barelů na 83,94 milionu barelů denně. Snížil tak svoji prognózu o 80.000 barelů denně, protože poptávka v Číně a Evropě byla v prvním čtvrtletí slabší, než se očekávalo, napsala agentura Reuters.

Prezident OPEC Ahmad Fahd Sabah v neděli oznámil, že organizace dodává na trh přes 30 milionů barelů za den, zatímco oficiální kvóta činí 27,5 milionu barelů. OPEC podle něj oficiální limit pravděpodobně nezvýší, protože kvóta je v současnosti nepodstatná.

Přijatelná cena koše několika druhů ropy z produkce kartelu je podle prezidenta organizace 40 dolarů za barel. Kartel zvyšuje těžbu od března, aby pomohl obnovit ropné rezervy před posledním čtvrtletím roku, kdy výrazně roste spotřeba.

Poptávka po ropě z produkce OPEC se na konci roku odhaduje na 30,5 milionu barelů za den. O strategii skupiny pro druhé pololetí budou ministři z členských zemí jednat v polovině příštího měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK