ČT: Ministerstvo má podezření na nezákonné arbitráže

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. května (ČTK) - Ministerstvo spravedlnosti má podezření, že občanské sdružení Vnitrostátní a mezinárodní arbitráže Ad hoc provádí arbitráže nezákonným způsobem, což může vést k finanční likvidaci firem. Zástupci sdružení to ale popírají. Uvedla to dnes Česká televize.

Sdružení provádí arbitráže bez toho, aby mělo souhlas obou účastníků sporu. To je přitom podle ministerstva spravedlnosti podmínkou zahájení řízení. Ministerstvo již podle ČT dalo podnět státnímu zastupitelství, aby činnost sdružení prošetřilo.

"Seznali jsme, že zde jsou důvody pro podezření ze spáchání trestného činu, a to jak neoprávněného podnikání, tak především zločinného spolčení," řekl České televizi mluvčí ministerstva Petr Dimun.

Samorozhodkyně sdružení Sandra Svobodová, která je na sporných usneseních podepsaná, pochybení odmítá. "Studiem literatury zjistíte, že ten postup je správný, já mám za to, že postupuji zcela v souladu se zákonem," uvedla.

Například firmě z Prahy 5 přišel rozhodčí nález zaplatit jiné firmě sedm milionů korun s upozorněním, že když nezaplatí, hrozí jí exekuce. Souhlas s arbitráží nedala ani firma Agrozetcentrum, které sdružení zaslalo usnesení o zahájení řízení o zaplacení více než 1,5 milionu korun. "Vůbec nevíme, jakým způsobem byl ten rozhodce určen," řekla advokátka firmy Agrozetcentrum Marie Látová.

Podle specialisty na arbitráže Alexandra Mareše je možné zahájit řízení pouze po podpisu takzvané rozhodčí smlouvy oběma účastníky sporu, kdy tedy s řízením musí oba předem souhlasit. "Pokud tomu tak není, musejí si strany svůj spor nechat projednat, rozhodnout před obecnými soudy," řekl Mareš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK