HN: Kooperativa navýší kapitál České podnikatelské pojišťovny

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. května (ČTK) - Pojišťovna Kooperativa, která koupila Českou podnikatelskou pojišťovnu, navýší její základní kapitál o 300 milionů korun na téměř jednu miliardu korun. Přestane se tím zpochybňovat její ekonomická situace. Hospodářským novinám to řekl ředitel Kooperativy Vladimír Mráz.

"To bude jasný signál pro kohokoli na trhu a pro skončení debaty o přiměřenosti nebo nepřiměřenosti technických rezerv ČPP a tedy její schopnosti dostát dlouhodobým závazkům," řekl Mráz. Kooperativa podle něj zřejmě posílí i představenstvo a dozorčí radu ČPP, aby byla schopná vykonávat roli mateřské společnosti.

Tento týden také předloží státnímu dozoru dokumenty nutné pro schválení koupě ČPP. Mráz nevyloučil, že ČPP bude muset propouštět. "ČPP má 650 zaměstnanců a jak my, tak kolegové z ČPP si uvědomují, že ten počet do budoucnu klesne. Podle mého odhadu až o 100 lidí," řekl.

Kooperativa oznámila koupi ČPP minulý týden. Kooperativa je druhou největší pojišťovnou na českém trhu, ČPP patří osmé místo. Obě pojišťovny budou mít na tuzemském trhu dohromady zhruba čtvrtinový podíl. Největší Česká pojišťovna má podíl 37 procent. Transakce je podmíněna souhlasem ministerstva financí a musí ji schválit Úřad pro hospodářskou soutěž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK