Americké akcie v úterý vzrostly díky postoji USA vůči Číně

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 18. května (ČTK) - Akcie předních amerických korporací šly v úterý nahoru. Investoři přivítali mírný tón, který měla výzva amerického ministra financí Johna Snowa, aby Čína postupně uvolnila kurz jüanu.

Dow Jonesův index vzrostl o 79,59 bodu na 10.331,88 bodu, tedy o 0,78 procenta. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil téměř o půl procenta na 2004,15 bodu, když si 9,72 bodu připsal.

Investoři se obávali, že se zhorší obchodní vztahy mezi Spojenými státy a Čínou. Snow dal jasně najevo, že Spojené státy nechtějí, aby uvolnila kurz své měny zcela.

Nečekaně silná inflace výrobních cen a výstavba domů vyvolaly obavy z razantnějšího zvyšování úrokových sazeb. Negativní dopad těchto zpráv zmírnily výsledkové zprávy některých významných podniků.

Největší americký maloobchodní prodejce potřeb pro dům a zahradu Home Depot v prvním čtvrtletí zvýšil meziročně čistý zisk o 14 procent na 1,24 miliardy dolarů. Výsledek byl na horním konci odhadů analytiků a emise firmy díky tomu posílila o čtyři procenta na 38,86 dolaru.

Americké ministerstvo financí zařadilo zatím nejostřejší varování Pekingu ohledně problematiky devizových kurzů do své pololetní zprávy pro Kongres. Američtí exportéři tvrdí, že čínský jüan je až o 40 procent podhodnocený, což poskytuje čínskému zboží nepoctivou výhodu na světovém trhu. Levný čínský vývoz podle nich stojí USA desetitisíce pracovních příležitostí.

Vyjádření ministerstva financí k devizovým kurzům pomohlo zpevnit dolarový kurz. Euro oslabilo o 0,3 procenta na 1,2601 dolaru, kurz americké měny posílil o 0,3 procenta na 1,2255 švýcarského franku a o 0,7 procenta na 107,47 jenu. Obchodníci japonskou měnu prodávali také kvůli tomu, že ostrovní ekonomiku stále sužuje deflace, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK