MfD: V Pardubickém kraji přibude pět nových větrných elektráren

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PARDUBICE 18. května (ČTK) - Pět nových větrných elektráren by mělo přibýt příští rok v Pardubickém kraji k dosud jediné v Pohledech na Svitavsku. Dvě soustrojí větrníků plánuje postavit brněnská firma v Jedlové nedaleko Poličky, tři další by mohly stát v Dětřichově u Svitav. Jejich výkony budou mnohem větší než u průkopnické elektrárny, píše Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj.

Brněnské Eldaco se svým záměrem nejdříve neuspělo u obce Nedvězí, vyhlédlo si proto sousední Jedlovou. Krajský úřad již oznámil, že v této lokalitě není nutné posuzovat vliv staveb na životní prostředí a proti není ani vedení obce. "Elektrárna by mohla začít pracovat v příštím roce," řekla jednatelka společnosti Iva Šťastná.

Společnost chce v Jedlové postavit dvě větrné elektrárny s výkonem po dvou megawattech za téměř 150 milionů korun. Elektrárna má pokrýt spotřebu domácností v okruhu sedmi kilometrů.

Větrná elektrárna v Pohledech o výkonu 250 kW začala vyrábět elektřinu loni na podzim. Její vlastník, firma S & M CZ Velké Opatovice nyní chystá tři jednomegawattové větrníky u Dětřichova na Svitavsku. "Zastupitelé obce projekt schválili již loni v listopadu a na veřejném zasedání se nedávno sešli zástupci firmy s občany. Námitky téměř nebyly, protože z vesnice nebudou stožáry skoro vůbec vidět. Musíme ale ještě změnit územní plán," uvedla dětřichovská starostka Marta Dvořáková.

Za každou větrnou elektrárnu by obec měla od provozovatele dostat jednorázově 100.000 korun a každý rok 15.000 korun nájmu za pozemek. Výstavba by mohla začít počátkem příštího roku.

Naproti tomu v nedalekém Koclířově se plány na největší větrnou elektrárnu v zemi za zhruba 750 milionů korun setkaly s odporem obyvatel. Vymohli si referendum, které se uskuteční 31. července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK