HN: Alcatel končí s výrobou mobilních telefonů

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA/DÜSSELDORF 18. května (ČTK) - Francouzský výrobce telekomunikační techniky Alcatel se podle Hospodářských novin rozhodl skoncovat s výrobou mobilních telefonů. Zástupci koncernu oznámili, že prodají svůj 45procentní podíl ve společné firmě, kterou mají s čínským partnerem TCL Communications. Alcatel se z výroby mobilních telefonů pomalu začal stahovat již před rokem, kdy ztrátovou divizi vyčlenil právě do společné firmy s TCL Communications.

Zatímco vedoucí konkurence v branži, jako jsou Nokia a Motorola, svůj podíl na trhu díky agresivním cenám a úspěšnému designu v minulém čtvrtletí ještě zlepšily a zvýšily tak svůj zisk, joint-venture TCL a Alcatelu naopak v prvním čtvrtletí letošního roku vykázal ztrátu zhruba 36 milionů eur, píšou HN.

Analytici proto za hlavní důvod odchodu Alcatelu považují fakt, že se spolupráce nevyvíjela tak, jak si francouzské vedení představovalo. "Zbavit se mobilní divize, a to i za cenu toho, že musel něco zaplatit, to byl od Alcatelu chytrý tah," míní analytik společnosti West LB Thomas Langer.

Alcatel nebyl jediný, kdo se cestu ven z krize snažil najít ve spolupráci. V roce 1997 svou divizi mobilních telefonů s americkým koncernem Lucent například spojil i nizozemský výrobce elektroniky Philips. Spolupráce ale zhruba za rok a půl skončila, poznamenávají Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK