Sněmovna nepřijala zákon o výstavbě silnic ve veřejném zájmu

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. května (ČTK) - Poslanecká sněmovna nepřijala zákon, který měl urychlit výstavbu silnic, dálnic nebo železnic ve veřejném zájmu a umožňoval vyvlastňování soukromých pozemků potřebných pro výstavbu. Předlohu dříve vetoval Senát, podle kterého některé části zákona byly v rozporu s ústavním pořádkem. Levicoví předkladatelé zákona dnes ve sněmovně nedokázali pro předlohu zajistit potřebný počet hlasů.

Proti předloze se dnes vyjádřil ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) a ostře se proti ní stavěli také poslanci ODS. Opakovaně tvrdili, že zákon zasahuje do ústavního pořádku ČR a do procesních práv účastníků během správního řízení.

Senátorům, kteří počátkem května zákon vetovali, vadily hlavně navrhované podmínky pro vyvlastňování soukromých pozemků potřebných pro výstavbu. Předloha počítala s tím, že by stát mohl potřebné pozemky vyvlastňovat za náhradu. Senátor za ODS Robert Kolář dal již dříve najevo, že v případě opětovného přijetí normy navrhne Ústavnímu soudu její zrušení.

Norma podle jejích odpůrců také omezuje povinnosti stavebního úřadu prokazovat veřejný zájem, vyvlastňovací řízení zjednodušuje a poněkud omezuje právo na soudní ochranu.

Zastánci zákona uvádějí, že návrh neřeší samotné vyvlastnění, neboť to upravuje stavební zákon. Norma má podle nich zamezit spekulativnímu převádění pozemků v průběhu řízení o jejich vyvlastnění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK