PKN má zájem o čerpací stanice Aralu, chce zvýšit podíl v ČeR

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. května (ČTK) - Polský koncern PKN Orlen, který by měl příští úterý zaplatit za státní podíl ve skupině Unipetrol, má zájem o koupi čerpacích stanic Aral na českém trhu. Firma také chce navýšit podíl v České rafinérské, dceřiné firmě Unipetrolu. Novinářům to řekl generální ředitel PKN Orlen Igor Chalupec.

Akcie Unipetrolu se i po převzetí společností PKN i nadále budou obchodovat na pražské burze, uvedl Chalupec. Minoritní akcionáře tato zpráva podle obchodníků potěšila, protože akcie na pražské burze zareagovaly růstem o více než 12 procent na 138 Kč.

Chalupec také uvedl, že v případě privatizace společnosti Čepro by PKN měl zájem o podíl i v této firmě. Nemusí být přitom podle něj většinovým akcionářem. Čepro, které vlastní stát, na trhu provozuje provozuje více než 180 stanic EuroOil.

Za 63procentní státní podíl by měl PKN českému státu zaplatit zhruba 11,75 miliardy Kč. Desetinu kupní ceny stát obdržel loni. Celkem tak za prodej svého podílu obdrží 13,05 miliardy korun.

Konečná částka se však ještě může změnit podle toho, jak se vyvíjelo vlastní jmění Unipetrolu v roce 2004 do konce letošního května. V případě navýšení jmění může výsledná cena vzrůst až o 15 procent. Podle dřívějšího vyjádření analytiků by Česká republika mohla získat díky lepšímu hospodaření Unipetrolu o deset až 15 procent více.

Celá skupina Unipetrol loni podle auditovaných výsledků vykázala čistý zisk 3,68 miliardy korun. V roce 2003 skončila se ztrátou před zdaněním 406 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK