STEM/MARK: S počítačem umí pracovat více než čtvrtina Čechů

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. května (ČTK) - Základy práce s počítačem zvládá více než 26 procent Čechů ve věku 18 až 60 let. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro ministerstvo informatiky. Státní informační politika přitom počítá s tím, že do konce příštího roku bude počítačově gramotná polovina populace, uvedla na tiskové konferenci ministryně informatiky Dana Bérová. "Dá se pravděpodobně říci, že dosažení toho cíle počítačové gramotnosti 50 procent je velmi ambiciózní," dodala ministryně.

Podle ředitele STEM/MARK Jana Tučka zvládají lépe práci s počítačem mladší lidé do 38 let, lidé s vyšším vzděláním, tedy nejméně maturitou, obyvatelé obcí nad 20.000 lidí a muži. Všestranných počítačových expertů je necelé procento tuzemské populace. Nejnižší počítačovou gramotnost mají lidé se základním vzděláním a zástupci nekvalifikovaných profesí, kde dosahuje zhruba pěti procent.

Naopak nad průměrem se pohybují specializované profese, například právníci (68 procent), učitelé na vysokých školách (54 procent), policisté, hasiči a vojáci (46 procent) nebo státní úředníci (43 procent).

Přístup k PC má podle průzkumu 57 procent lidí a na internet nebo e-mail 49 procent dospělé populace. Kolem 84 procent lidí má přístup k mobilnímu telefonu a 13 procent k notebooku.

Lidé nejčastěji počítač využívají k hledání informací na internetu (42 procent), sebevzdělávání (35 procent), pouštění hudby nebo filmů (33 procent) a v zaměstnání (33 procent). Na internetu nakupuje 17 procent dotázaných a 15 procent využívá elektronické bankovnictví.

Počítač doma využívá 48 procent populace a 28 procent s ním pracuje v zaměstnání. K internetu se z domova může připojit 36 procent a z práce 24 procent dospělých. Na internetu lidé nejčastěji hledají praktické informace (42 procent), naplnění svých koníčků (35 procent) a zpravodajství (34 procent). Erotiku na internetu podle průzkumu hledá osm procent lidí.

Unikátní průzkum zatím zahrnul 10.000 respondentů a celkově by se jej mělo zúčastnit 15.000 lidí. Aby jeho účastník vyšel z průzkumu jako počítačově gramotný, musel prokázat znalost základních pojmů z výpočetní techniky, schopnost ovládat počítač, pracovat s textovým editorem, tabulkovým kalkulátorem, grafikou a internetem. Definitivní výsledky by měly být známy na konci července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK