Vláda: Lidé s vysokými příjmy ušetří od roku 2007 na pojištění

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. května (ČTK) - Lidé s měsíčními platy přes 100.000 korun by od roku 2007 měli ušetřit na sociálním a zdravotním pojištění. Na zavedení stropu pojištění ve výši pětinásobku průměrné mzdy se ve středu dohodla vláda, řekl vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. O rok později by se měly stropy snížit na čtyřnásobek a v roce 2009 na trojnásobek průměrné mzdy.

ČR dosud jako jedna z mála zemí na světě žádné stropy na pojištění nemá. Firmám se tak prudce zvyšují náklady na zaměstnání špičkových odborníků a manažerů včetně zahraničních expertů. Tito lidé platí na pojištění výrazně více, než kolik ze systému získávají, a odvádějí tak v podstatě další druh daně.

Průměrná mzda v ČR nyní přesahuje 18.000 korun a v dalších letech dále poroste. Zavedením stropů by tak měl od roku 2007 ušetřit každý, jehož plat přesáhne odhadem 100.000 korun. O dva roky později by se ulevilo již všem lidem, jejichž hrubá mzda bude kolem 65.000 Kč.

Stropy pojistného podle Jahna zvýší atraktivnost ČR pro podnikání v oborech s vyšší přidanou hodnotou a pro výzkumná centra a přispěje k růstu ekonomiky. "Pro zahraniční firmy bude nyní daleko atraktivnější založit pobočku či regionální ředitelství v ČR," řekl Jahn s tím, že firmám klesnou náklady na manažery, špičkové techniky a vědecké pracovníky. Špičkoví zaměstnanci navíc budou mít menší zájem odcházet do zahraničí nebo se pokoušet placení vysokého pojistného vyhnout.

Se zavedením stropů se původně uvažovalo již od roku 2006 a Jahn prosazoval již od počátku trojnásobek průměrné mzdy. Argumentoval mimo jiné tím, že v okolních zemích je tento strop ještě nižší a pohybuje se ve výši 1,5 až dvou průměrných mezd. Proti však bylo mimo jiné ministerstvo práce a sociálních věcí.

Opatrný byl se zavedením stropů také ministr financí Bohuslav Sobotka, který se obával výpadku příjmů ve státním rozpočtu. Podle Heleny Horské z Raiffeisenbank byly tyto obavy také důvodem, proč chce vláda zavést horní limity až v roce 2007. "Zavedení ve volebním roce 2006 by omezilo prostor pro populistickou politiku vlády," uvedla s tím, že kabinet by neměl tolik peněz na rozdávání.

Novelu zákona, která stropy pojištění zavede, bude ještě muset schválit Poslanecká sněmovna, Senát a podepsat prezident. Situaci ještě může změnit případná jiná vláda, která nastoupí po volbách v roce 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK