ČSÚ: Každý třetí nezaměstnaný je bez práce déle než dva roky

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. května (ČTK) - Čechy stále více trápí dlouhodobá nezaměstnanost. Každý třetí nezaměstnaný je bez práce déle než dva roky, zatímco ještě před 12 lety to byl pouze každý 20. uchazeč o zaměstnání. Vyplývá to ze studie Českého statistického úřadu, kterou ČTK získala na jeho internetových stránkách. Podle expertů to způsobuje, že nezaměstnanost v ČR neklesá ani přes rychlý ekonomický růst.

Z přibližně 410 tisíc nezaměstnaných, které ČSÚ loni evidoval, navštěvovalo úřady práce déle než dva roky asi 135 tisíc lidí. Ještě v roce 1993 bylo takto dlouho bez práce jen deset tisíc z 200 tisíc nezaměstnaných.

Podle poradce bankovní rady České národní banky Vladislava Fleka podniky nemají o dlouhodobě nezaměstnané valný zájem ani v době, kdy potřebují najmout nové pracovníky. Vadí jim malá kvalifikace, ztráta pracovních návyků a obtíže, které by nastaly, pokud by je chtěly opět propustit.

"Je rovněž prokázáno, že dlouhodobě nezaměstnaní postupně podléhají rezignaci na nalezení pracovního místa, což je ještě dodatečně umocněno systémem sociálních dávek, který jim zajišťuje mnohdy srovnatelné příjmy," uvedl.

V posledních dvou letech si našly práci desítky tisíc lidí, kteří se předtím ocitli bez zaměstnání jen na kratší dobu kvůli pomalejšímu růstu ekonomiky, řekl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Bez práce je však stále obrovské množství lidí, kteří dříve pracovali v těžkém průmyslu, nemají jinou kvalifikaci, v jejich regionu je minimum volných míst a firmy je často nechtějí i kvůli věku.

Mnohé studie navíc podle Fleka prokazují, že firmy v ČR stále hledají jiné pracovníky, než jim nabízejí úřady práce. "Vysoce kvalifikovaných lidí se znalostmi jazyků, informačních technologií či světových technologických i manažerských trendů je stále ještě relativní nedostatek," uvedl.

ČR má naopak dostatek lidí se středním vzděláním v oborech typu výroba dopravních prostředků. To je prý také důvodem, proč do země směřují především investice do automobilového průmyslu. "Zároveň zde existuje i možnost, že při globálním přesunu těchto výrob mimo Evropu se naše problémy s nezaměstnaností mohou v budoucnu i dále vyostřit," řekl Flek.

Problémy se sháněním zaměstnání mají také čerství absolventi. Podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna je jedním z důvodů nedostatek praxe. "Ke zvýšení jejich uplatnění přispěje například podpora spolupráce škol s firmami, kterou se snažíme podporovat," řekl.

Nezaměstnaní Češi se podle ČSÚ při hledání práce spoléhají především na služby úřadů práce, inzeráty nebo na své známé. Řada lidí se po práci rovněž ptá přímo ve firmách. Naopak specializované personální agentury využívá zhruba jen každý devátý nezaměstnaný.

Podle Marka je však nižší využívání agentur logické. Tyto společnosti se zaměřují spíše na vyhledávání zaměstnanců do manažerských, obchodních a administrativních pozic nebo na nabídku práce pro studenty. Nezaměstnaní s nízkou kvalifikací tak od nich mohou odejít s nepořízenou. "Nicméně i přesto význam personálních agentur na trhu práce pozvolna roste," řekl Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK