Klaus vetoval zákon o kolektivním vyjednávání

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. května (ČTK) - Prezident Václav Klaus vetoval zákon o kolektivním vyjednávání a vrátil jej Poslanecké sněmovně k dalšímu projednání. Vládní novela podle prezidenta rozšiřuje platnost kolektivních smluv i na podniky, které se vyjednávání vůbec nezúčastnily. Sdělil to prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Podle Klause by jedny soukromoprávní subjekty měly vůči jiným právo rozhodovat o nich bez jejich souhlasu. Jde o normu, kterou již jednou Ústavní soud zrušil jako neústavní a stanovil tři podmínky, které musejí být splněny, aby zákon nebyl v rozporu s platnou ústavou. "Ani jednu z těchto podmínek nový zákon nerespektuje," uvedl prezidentův mluvčí.

Prezident se tak ztotožnil s postojem Senátu, který vládní návrh koncem března zamítl. Sněmovna však setrvala na původním návrhu a odeslala jej prezidentovi k podepsání.

Novelu kritizovali zejména občanští demokraté. ODS vadí to, že novela počítá s rozšiřováním vyšších kolektivních smluv na menší firmy pouze oznámením ve Sbírce zákonů, které by provádělo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministerstvo naopak považuje novelu za příspěvek k vytváření prostředí pro rovnou hospodářskou soutěž. Vláda chce dosáhnout toho, aby kolektivní smlouvy vyššího stupně v jednotlivých odvětvích byly ze zákona závazné i pro firmy, které mají více než 20 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK