MfD: Ministr pro místní rozvoj zvolil opatrnější uvolnění nájmů

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. května (ČTK) - Zákon o nájemném je hotov. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek vybral takovou variantu, která rozloží uvolnění nájmů do více let, ale dovolí nájmům růst vyšším tempem, než které zamýšlel jeho předchůdce a nynější premiér Jiří Paroubek. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes.

Zákon by podle návrhu v prvním roce dovolil v průměru zvednout nájemné o 9,3 procenta. Nejrychleji by se měsíční nájemné mohlo zvedat v Praze 1, a to o 17 procent ročně. Naopak v nejmenších městech by nájemné mohlo dokonce klesat. Ve Zlínském kraji a na Vysočině by po šesti letech přechodného období mohly být nájmy menší než dnes.

Šest let by tempo růstu nájmů určoval stát a pak už by se odvíjelo od místně obvyklého nájmu a od dohody majitelů bytů s nájemníky. Podle úředníků ministerstva by se nájemné mělo za šest let ustálit a roční nájemné by nemělo přesahovat pět procent z ceny bytu.

Zákon by pak podle deníku silněji omezil růst nájmů v centru Prahy. Tam by byla cílová úroveň nájemného stanovena v poměru k ceně nemovitosti stanovena nižší než v menších městech. Růst nájmů by se také lišil podle bytů různých kategorií. Téměř dvojnásobná deregulace se chystá v bytech čtvrté kategorie. Za ty dnes lidé platí polovinu běžného regulovaného nájmu, a to bez ohledu na to, že se nacházejí často v atraktivních lokalitách.

Ministr Martínek by se měl nad konečným plánem poradit s odborníky na bydlení po víkendu. Problém regulace nájemného se v České republice týká zhruba 750.000 bytů, tedy téměř pětiny trvale obydlených bytů. Soukromým majitelům patří kolem 300.000 bytů, ostatní byty vlastní obce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK