Akcie v USA ve středu rostly po mírné inflaci, dolar oslabil

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 19. května (ČTK) - Americké akcie ve středu zpevnily, když zpráva o stagnující jádrové inflaci v USA a poklesu cen ropy na tříměsíční minimum pomohly utlumit obavy z růstu úrokových sazeb. Trh podpořilo i tvrdé prohlášení amerického ministra financí o čínské měně. Dolar naopak s vyhlídkami na mírnější růst sazeb oslabil.

Dow Jonesův index zpevnil o 132,57 bodu, tedy o 1,28 procenta na 10.464,45 bodu. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 26,50 bodu a zpevnil tak o 1,32 procenta na 2030,65 bodu. Byla to jeho nejvyšší úroveň od 13. dubna.

"Vypadá to, že inflace je pod kontrolou, ceny ropy nestoupají a záležitosti s Čínou vypadají tak, že by se mohly pohnout dopředu," shrnul Jim Fehrenbach z makléřské firmy Piper Jaffray.

Americký ministr financí John Snow prohlásil, že Čína musí brzy uvolnit vazbu své měny na dolar, jinak bude Washingtonem označena za manipulátora s kurzy. Rozhodnutí Číny revalvovat svou měnu k dolaru by přispělo ke snížení obrovského schodku americké obchodní bilance.

Z hlavních složek Dow Jonesova indexu nejvíce zpevnily akcie Hewlett-Packard, a to o 4,6 procenta. Microsoft a Intel zpevnily o téměř jedno procento.

Akcie hlavních bank těžily z příznivé zprávy o inflaci, protože méně agresivní zvyšování úrokových sazeb jim umožní větší výdělky. JP Morgan Chase and Co. zpevnila o 2,4 procenta a Citigroup o 1,2 procenta. Obě jsou také složkou Dow Jonesova indexu.

Dolar ve středu oslabil, když nečekaná zpráva o stagnaci dubnové jádrové inflace snížila pravděpodobnost, že Fed přistoupí k dalšímu agresivnímu zvýšení úrokových sazeb. Jádrová inflace se meziměsíčně nezměnila poprvé od listopadu 2003. Rovněž její meziroční nárůst o 2,2 procenta byl slabý.

Dolar oslabil vůči euru na 1,2683 USD z úterního newyorského závěru na 1,2601 USD. K japonské měně dolar rovněž oslabil, a to na 106,87 JPY z předchozích 107,47 JPY. K oslabení dolaru vůči jenu přispěla zpráva, že guvernér jihokorejské ústřední banky nepředpokládá další zvyšování devizových rezerv, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK