Japonské akcie ve čtvrtek stouply o více než dvě procenta

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 19. května (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily o více než dvě procenta v čele s exportéry. Údaje o americké inflaci totiž zmírnily obavy z agresivnějšího zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech, které jsou jedním z hlavních obchodních partnerů Japonska.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei na konci obchodování stoupl o 2,23 procenta na 11.077,16 bodu. Zaznamenal tak nejprudší denní nárůst od loňského října. Širší index TOPIX posílil o dvě procenta na 1131,42 bodu.

Náladu na trhu podpořil rovněž pokles cen ropy na tříměsíční minima po zprávě o překvapivě prudkém růstu zásob v USA. Levnější ropa zmírnila obavy investorů z negativního dopadu drahé energie na firemní zisky a spotřebitelské výdaje.

Na devizovém trhu se dolar držel pod maximy ze začátku týdne kvůli zprávě o překvapivě pomalém růstu spotřebitelských cen bez zahrnutí energie a potravin v USA. Zpráva snížila pravděpodobnost, že americká centrální banka urychlí tempo zvyšování úrokových sazeb.

V závěru asijského obchodování dolar vůči jenu stoupl na 107,14 JPY ze středečních 106,87 JPY. Zůstal však pod měsíčním maximem 107,79 JPY. K euru dolar posílil na 1,2668 USD z předchozích 1,2683 USD. Od sedmiměsíčního maxima 1,2581 USD ho ale dělil téměř jeden cent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK