Krajské nemocnice na Ostravsku ztrátové, soukromé hospodaří lépe

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 19. května (ČTK) - Nemocnice spravované Moravskolezským krajem v loňském roce vykázaly ztrátu 110 milionů korun, a to i přesto, že loni dostaly od vlády na své oddlužení téměř 85 milionů korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Veverka. Naproti tomu soukromé nemocnice v kraji musí čelit problémům bez pomoci státu, přitom vykazují vyrovnané hospodaření, nebo i mírný zisk.

Největší domácí privátní vlastník nemocnic, firma Euromednet, rok od převzetí ztrátových nemocnic zlepšil ekonomiku svých ústavů tak, že vykazují vyrovnaný výsledek, některé i mírný zisk. Mluvčí Euromednetu Simona Součková řekla, že se daří osmi z deseti nemocnic v této soukromé síti. Do konkurzu ale třinecký vlastník Euromednet kvůli dluhům poslal bruntálskou nemocnici a musí vyřešit i velké problémy ve Vítkovické nemocnici, kterou získal koncem března.

Hospodaření meziročně zlepšily i nemocnice Moravskoslezského kraje; v roce 2003 devět jeho nemocnic vykázalo ztrátu 320 milionů korun, když na oddlužení kraj mezi ně přerozdělil téměř 299 milionů korun. Veverka by ale zlepšení nepřeceňoval, protože bylo částečně dané právě oddlužením. Zvýšily se totiž závazky po lhůtě splatnosti. Ty jen za loňský rok vzrostly o 71 milionů na 228 milionů korun.

Nejhůře je na tom Slezská nemocnice v Opavě, která loni skončila se ztrátou 55 milionů korun. Dluhy po lhůtě splatnosti dosáhly ke konci minulého roku 117 milionů korun. "To se musí řešit nejen splátkovým kalendářem, ale komplexně, pacienti to ale nepocítí," řekl Veverka, který vidí problémy nemocnice v nedůsledném systému řízení. Nemocnice má roční výnosy kolem 650 milionů korun.

K nejzadluženějším nemocnicím v kraji patří i Nemocnice Havířov, kde závazky po lhůtě splatnosti dosáhly 36 milionů korun, a novojičínská nemocnice s 21milionovým závazky po lhůtě splatnosti. Zatímco Havířov loňský rok uzavřel se ztrátou 12 milionů korun, Nový Jičín vykázal zisk 5,6 milionu Kč, což je nejlepší loňský výsledek mezi moravskoslezskými krajskými nemocnicemi.

Veverka připomněl, že činnosti moravskoslezských nemocnic přejdou od ledna 2006 do devíti nyní zřizovaných akciových společností. Ty nahradí stávající příspěvkové organizace, které se ale budou muset vypořádat s minulými dluhy. Veverka do budoucna nevyloučil možnost vzniku holdingu. "Založené akciové společnosti začnou fungovat pod naší kuratelou, ale nebráním se tomu, že do budoucna v rámci holdingového uspořádání založíme desátou společnost," řekl Veverka. Lůžka ubírat nechce.

Moravskoslezský kraj spravuje nemocnice v Krnově, Frýdku- Místku, Třinci, Havířově, Karviné-Ráji, Novém Jičíně, Bílovci, Opavě a ve Vítkově. Nemocnice představují 3500 lůžek akutních a 1000 lůžek následné péče. Za loňské výsledky nedostanou ředitelé nemocnic žádné odměny, a to ani u těch zařízení, která měla zisk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK