MF: Počet pojišťoven v ČR po vstupu do EU prudce vzrostl

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. května (ČTK) - Vstup Česka do EU přinesl na pojistném trhu prudký růst licencovaných společností. Zatímco před loňským květnem působilo v tuzemsku 42 firem, nyní splnilo podmínky pro nabízení služeb v ČR dalších 199 pojišťovacích ústavů z ostatních států unie. Na dnešní tiskové konferenci během mezinárodní konference pojistných dozorů to uvedl ředitel Úřadu státního dozoru v pojišťovnictví Václav Křivohlávek.

Mnohem méně domácích pojišťoven chce podnikat i za hranicemi, regulátor nyní eviduje jen sedm zájemců o činnost v jiných státech unie. Nízký je i počet zahraničních pojišťoven, které by chtěly v ČR budovat pobočkovou síť. Podle Křivohlávka jde o tři subjekty.

Rozšíření EU vedlo v nových členských státech včetně ČR k podstatnému rozvoji pojistného trhu. Pomohl tomu i takřka bezproblémový přechod na evropské direktivy. Každý nový stát EU musel do zákonů zapracovat 22 předpisů. "Představovalo to 220 možných problémů, potíže přitom byly jen v pěti případech," řekl předseda sekce pojišťovnictví a penzí Evropské komise Karel van Hulle.

Před členskými státy a pojistnými dozory nyní stojí přechod na projekt nazvaný Solventnost II s cílovým datem implementace říjen 2006, doplnil Hulle. Pravidla solventnosti stanovují určitou výši vlastních zdrojů krytou odpovídající hodnotou aktiv; součástí solventnosti je i garanční fond. O nastavení parametrů se nyní podle Křivohlávka debatuje.

Praha se stala hostitelem v pořadí 18. celoevropské konference pojistných dozorů poprvé v historii. Celkem 58 účastníků z 25 států bude dnes a v pátek vedle změn pojistného trhu v EU po loňském rozšíření diskutovat i o úloze profesních organizací a institucí či řízení katastrofických rizik a jejich pojistitelnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK