Klaus podepsal zákon umožňující vyvlastňování malých akcionářů

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. května (ČTK) - Novelu obchodního zákoníku, která umožní, aby vlastník alespoň 90 procent základního kapitálu firmy mohl vyvlastnit menšinové spolumajitele, podepsal dnes prezident republiky Václav Klaus. ČTK o podpisu informoval ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek. Samotná novela zjednodušuje a zrychluje zápisy do obchodního rejstříku.

Proti ustanovení o vyvlastnění se bouří malí akcionáři. Sepsali petici, v které apelovali na prezidenta, aby zákon zastavil. "Jsme přesvědčeni, že takováto forma 'vyvlastnění' nemá oporu ani v Listině základních práv a svobod, ani v Ústavě České republiky," uvedlo v petici Ochranné sdružení malých akcionářů. Z téhož důvodu novelu odmítl i Senát. Sněmovna však horní komoru 3. května přehlasovala.

Pasáž byla do novely vložena ve sněmovně bez projednání ve výborech. V obchodním světě se operaci, při níž vlastník minoritní podíly vykoupí, říká vytlačení. Stínový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) při projednávání zákona ve sněmovně poznamenal, že na jedné straně sice bude omezeno majetkové právo, ale uvedený institut je obsažen v právních řádech dalších států EU.

Novela mimo jiné dále stanovuje lhůtu pěti pracovních dnů pro provedení zápisu do obchodního rejstříku. Po uplynutí této lhůty, pokud zápis není proveden, nastává tzv. zápis pro zmeškání lhůty. Toto umožní založit obchodní společnost do týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK