Klaus podepsal zákon o zavedení registračních pokladen

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. května (ČTK) - Maloobchody i restaurace musí být nejpozději od ledna 2007 vybaveny registračními pokladnami s fiskální pamětí. Zákon, který tuto povinnost nařizuje, dnes podepsal prezident republiky Václav Klaus. ČTK o podpisu informoval ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek.

Proti zavedení registračních pokladen vystupují živnostníci a opoziční ODS, předlohu odmítl i Senát. Poslanecká sněmovna však jeho veto počátkem května přehlasovala. ODS chce pokladny v případě volebního úspěchu v příštím volebním období zrušit.

Podle vlády pokladny přispějí k zamezení daňových úniků. Za porušení zákona živnostníci mohou dostat pokutu až půl milionu korun. Roční výnosy ze zavedení pokladen budou podle ministra financí Bohuslava Sobotky činit asi miliardu korun.

ODS tento argument odmítá. "V žádné zemi, kde jsou pokladny užívány, nepřevýšil nárůst daňového inkasa nárůst nákladů správce daně," řekl při projednávání zákona poslanec ODS Michal Doktor. Ministerstvo financí navrhuje, aby si podnikatelé mohli náklady na pořízení pokladen odečíst z daní. "Sleva na dani je jen slabá náplast," řekl již dříve prezident hospodářské komory Jaromír Drábek.

Cena nejlevnějších registračních pokladen, které lze rozšířit o fiskální paměť, se na tuzemském trhu pohybuje bez DPH mezi 10.000 až 13.000 korunami. Horní cenová hranice je prakticky neomezená a některé drahé pokladny stojí i 100.000 korun.

Podle dřívějších informací týdeníku Ekonom si podnikatelé budou muset modernizovat nebo nově zakoupit 200.000 až 300.000 registračních pokladen.

Předností elektronických fiskálních pamětí v pokladnách je podle vlády to, že zdokumentuje všechny operace pokladny od jejího uvedení do provozu. Falšování údajů a krácení tržeb by bylo obtížnější. Do paměti by měli přístup jen kontroloři finančních úřadů a při opravách pracovníci specializovaných servisních firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK