Koruna celý den oslabovala, k euru skončila na 30,20 Kč/EUR

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. května (ČTK) - Koruna dnes celý den oslabovala k euru i k dolaru. K euru se nakonec zastavila na 30,20 Kč/EUR, k dolaru oslabila těsně pod hranici 24 Kč/USD. Podle analytika Jana Vejmělka z Komerční banky se obchodování na devizových trzích celý den řídilo jenom technickými faktory. Stejný scénář se zřejmě bude opakovat do konce týdne, kdy se nečekají žádné makroekonomické statistiky.

Česká koruna se ale dnes vymanila z vlivu ostatních měn středoevropského regionu. Zatímco slovenská koruna, maďarský forint a polský zlotý významně posilovaly, koruna spíše ztrácela. Vejmělek se domnívá, že se projevuje nastavení úrokových sazeb, které je v Česku nejnižší v Evropské unii. Koruna se tak pro investory stává méně přitažlivou.

Obchody s českou měnou by se měly opět rozpohybovat v příštím týdnu, kdy je naplánováno jednání bankovní rady České národní banky. Na programu tentokrát budou i měnová rozhodnutí. Ekonomové očekávají, že ČNB zachová základní úrokovou sazbu na 1,75 procenta, což je nejnižší úroveň v historii.

Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance ale nevylučuje, že rozhodnutí rady může být překvapivé a sazby mohou opět o několik desetin procenta padnout. Člen bankovní rady Jan Frait navíc ve středu v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že snížení sazeb nelze vyloučit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK