Akcionáři TIW schválili prodej Oskara britské Vodafone

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TORONTO 19. května (ČTK) - Akcionáři kanadské společnosti Telesystem International Wireless (TIW) dnes schválili návrh dohody o prodeji všech aktiv firmy britské skupině Vodafone Group. Vodafone tak bude moci převzít českého mobilního operátora Oskar Mobil a rumunského provozovatele Mobifon za 3,5 miliardy dolarů.

Akcionáři schválili dohodu podle agentury Reuters z 99 procent. Kromě českého a rumunského operátora převezme Vodafone ještě 950 milionů dolarů dluhu. TIW poté předá 3,6 miliardy dolarů akcionářům a firmu zlikviduje.

TIW uzavřela dohodu s Vodafonem o prodeji Oskara a Mobifonu letos v březnu. Mobifon a Oskar byly poslední dvě firmy v majetku TIW, která měla kdysi ambice stát se významným světovým aktérem na trzích mobilní komunikace. Podnik ale musel své plány omezit po splasknutí takzvané bubliny technologických akcií v roce 2000.

Vodafone Group má své sítě v řadě zemí Evropy, ve východní Asii i v USA. Celkem obsluhuje přes 150 milionu zákazníků. Vstup Vodafone do Oskara by měl znamenat výrazné posílení finanční pozice nejmladšího českého mobilního operátora a zřejmě i jeho podílu na trhu, který je nyní kolem 17 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK