RM-Systém dohání minulé ztráty, dnes přidal 2,7 procenta

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. května (ČTK) - Nákupy akcií v mimoburzovním RM- Systému v posledních dnech nabírají na síle. Trh se tak rychle vyrovnává s minulými propady. Ceny nejlepších firem se dnes vyhouply již nad dvoutýdenní maximum a tržní index PK 30 zpevnil o 2,67 procenta na 1660,68 bodu, oznámil RM-Systém.

Z nejobchodovanějších společností posílila elektrárenská společnost ČEZ o 4,5 procenta na 413,1 koruny a petrochemický Unipetrol si polepšil o 4,32 procenta na 140 korun. Zahanbit se nechtělo nechat ani finanční odvětví, kde se dařilo zejména Komerční bance s přírůstkem 3,74 procenta na 3029,1 koruny.

Jeden z největších výnosů za poslední týdny přinesl akcionářům Český Telecom, jenž získal 1,82 procenta na 454,1 koruny. Trpké zklamání naopak znamenalo obchodování pro majitele cenných papírů Českomoravských dolů, které se zřítily o 9,42 procenta na 1064,2 koruny.

Právě u Českomoravských dolů, stejně jako u emise OKD, skončil výkup menšinových akciových podílů od hlavního vlastníka Karbon Invest. Výkup předchází úplnému stažení akcií z obchodování na burze a v RM-Systému. To by se mohlo uskutečnit v řádu týdnů, upozornil Jiří Vodička z RM-Systému.

Držitelé akcií zmíněných uhelných firem, kteří ještě podíly neprodali, neprohloupili. Zatímco Karbon Invest nabízel za OKD 925 Kč a ČMD 840 Kč, současné kurzy jsou mnohem výše, takže je příležitost vydělat. "Lze předpokládat, že přibližně do konce května budou mít drobní akcionáři příležitost obchodovat s akciemi OKD a Českomoravských dolů," odhadl Vodička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK