O vstupu do První městské banky Praha jedná se dvěma zájemci

15.03.2000 | ,
Domovská stránka


Hlavní město vyjednává se dvěma dalšími zájemci, kteří chtějí vstoupit do První městské banky (PMB). Novinářům to včera řekl náměstek primátora Jiří Paroubek. Upřesnil, že prvním zájemcem je konsorcium rakouské a francouzské banky, druhým pak konsorcium české investiční společnosti a německé regionální banky.

Původně zvažovala získat majoritu v městské bance Investiční a Poštovní banka (IPB), nakonec však od záměru odstoupila. Praha v PMB drží přes 73 procent akcií.

Město podepíše s prvním konsorciem nejpozději ve středu smlouvu o důvěrnosti a výlučnosti, která bude trvat do konce března, uvedl náměstek. Do té doby podle něj toto konsorcium uskuteční v bance hloubkovou kontrolu (due dilligence). Druhé konsorcium provedlo due dilligence již loni v létě, dodal. Písemné nabídky od obou konsorcií by podle Paroubka mělo město dostat do 5. dubna. Pokud bude lépe vyhodnocena nabídka konsorcia, které uskuteční hloubkovou kontrolu nyní, bude v ní moci pokračovat, uvedl.

"Během několika týdnů po 5. dubnu bychom měli uzavřít předběžnou dohodu s vybraným investorem," prohlásil náměstek. Transakční dokumentaci se strategickým partnerem by chtěli představitelé města dojednat do poloviny roku, dodal.

První městská banka vznikla v roce 1995 z bývalé Royal banky. V roce 1998 skončilo její hospodaření ztrátou 504,3 miliónu korun. Na konci září 1999 rozhodli pražští radní o navýšení základního jmění PMB o 350 miliónů korun z peněz města. Vložené peníze by měl městu vrátit právě budoucí partner.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka