Kolín chce od vlády pomoc se stavbou obchvatu a bytů pro TPCA

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KOLÍN 31. května (ČTK) - Kolínská radnice chce, aby vláda městu pomohla se stavbou obchvatu a bytů pro automobilku Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA). Podle ní podnik městu zatím přinesl jen starosti. Kvůli stavbě bytů pro zaměstnance nového závodu se muselo zadlužit. Doprava v jeho centru neúměrně vzrostla. Vláda by se situací měla zabývat ve středu, řekl ČTK radní Ondřej Plašil.

Vláda by podle Plašila měla do svých priorit zařadit stavbu obchvatu Kolína, jeho propojení s průmyslovou zónou a financování bytů. Podle radnice vznikl městu v souvislosti s továrnou asi miliardový dluh. Podle bývalé starostky Zdenky Majerové (SNK), jež stála u zrodu investice a kterou před dvěma lety zastupitelé odvolali, mimo jiné i kvůli sporným smlouvám uzavřeným v souvislosti s budováním průmyslové zóny pro TPCA, ale není zadlužení tak vysoké.

Město by mělo pro potřeby automobilky postavit 850 bytů. První vznikají přestavbou bývalých kasáren, kde jich bude 291. Z nich jich zatím Kolín předal továrně asi 170, zbytek by měla TPCA převzít postupně do konce roku.

Na financování bytů by se měla podílet vláda, kterou za její přístup kritizuje i vedení automobilky. "Česká vláda nám slíbila do poloviny roku 850 nových bytů. Bohužel jsme jich zatím dostali jen 136," řekl podle internetového deníku iDnes agentuře AFP viceprezident automobilky Jean-Pierre Chantossel. "Každý měsíc opouští firmu 50 až 60 lidí, protože nemají vhodné ubytování. Pro nově příchozího je to tu katastrofa," dodal Chantossel.

Největší část bytů vznikne na zelené louce v lokalitě u vodárny. Podle vládního nařízení zajišťuje projekty a stavbu infrastruktury stát. Náklady na infrastrukturu ale vzrostly, mimo jiné kvůli skalnatému podloží. Nyní se na to shánějí peníze, dodal Plašil.

Město podle něj už vydalo územní rozhodnutí na stavbu nových domů u vodárny a staveniště předalo dodavateli. Stavět by se mělo začít v srpnu a první byty by měly být hotovy ještě letos. "Továrna jede a je třeba, aby lidi měli kde bydlet a aby byla vyřešena doprava," uvedl Plašil.

V pondělí byla otevřena nová kruhová křižovatka u Ovčár, která zlepší příjezd k zóně. Na ni se napojí silniční přivaděč na Žehuň, který bude hotov do konce listopadu. Finišují práce i na hradecké dálnici D11, Plašil se ale obává, že se ji do konce letošního roku nepodaří dokončit.

"Je to pro nás strašné zatížení. Jsme teď závislí na D11 a na jejím napojení na obchvat Kolína. Máme 30.000 obyvatel a 30.000 aut denně projede Kolínem," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK