Čistá mzda dnes a po volbách

08.06.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Rozdíl mezi mzdou, kterou dává zaměstnavatel a která nám je připsána na účet je propastný. Velkou část nám "spolyká" stát. Přečtěte si a vyzkoušejte si, jak se mzda počítá a společně nahlédněme do povolební budoucnosti.

Téma týdne: Vše o platech

Hrubá mzda
Je částka, od které se náš výpočet bude odvíjet. Hrubá mzda se skládá z vaší základní mzdy za daný měsíc (po odečtení dnů dovolené a nemoci) a dále např. přesčasových příplatků, prémií, odměn nebo náhrady za dovolenou. Tyto položky jsou každý měsíc jiné a proto i vaše hrubá mzda není každý měsíc stejná.

Sociální a zdravotní pojištění
Každý zaměstnance odvádí ze své hrubé mzdy 4,5 % na zdravotní pojištění a 8 % na sociální pojištění. Dohromady tedy 12,5 %. Navíc z hrubé mzdy se vypočítává i sociální a zdravotní pojištění, které odvádí zaměstnavatel. Z obou pojištění dohromady to je 35 % hrubé mzdy!!!

Nezdanitelné části základu daně (odečitatelné položky)
Jsou to položky, které snižují hodnotu základu daně a díky tomu je pak odváděná daň nižší. Mezi tyto položky patří například odečet na poplatníka (38 040 Kč/rok),  pro studenty (11 400 Kč/rok), na manželku v domácnosti a další. Mezi tyto položky patří dále úroky z úvěrů na bydlení, pojistné na životní pojištění a penzijní připojištění do určité výše nebo hodnota daru či  bezplatné darování krve (2000 Kč).

Sleva na dani
Od letošního ledna se jinak počítá položka na vyživované dítě. Již není odpočitatelnou položkou, ale slevou na dani. Na každé dítě si může poplatník odečíst 500 Kč měsíčně, resp. při invaliditě dítka to je dvojnásobek, tedy 1000 Kč měsíčně. Částka se ale odčítá z vypočtené daně, nikoliv ze základu. Pro přijmově slabšího poplatníka se může sleva stát i daňovým bonusem.

Zdanitelná mzda
Částka, která vznikne z hrubé mzdy po odečtení sociálního a zdravotního pojištění a odečitatelných položek, které uplatňujete, a to ve výši jedné dvanáctiny. Z této částky zaokrouhlené na stokoruny nahoru se vypočítává záloha na daň.

Záloha na daň z příjmů
Toto je záloha, kterou za vás zaměstnavatel za daný měsíc odvede. Jelikož se vypočítává z částky zaokrouhlené na stokoruny nahoru, většinou po ročním zúčtování je vám vrácen přeplatek zaplacené daně.

Čistá mzda
Je konečně to, co si „odneseme za svou práci“. Její výši zjistíme, když od hrubé mzdy odečteme zaplacené sociální a zdravotní pojištění a zálohu na daň z příjmů.

Pokud si chcete zkontrolovat vaši čistou mzdu, spočítejte si ji pomocí tohoto kalkulátoru.

Malý příklad
Celkové mzdové náklady zaměstnavatele na zaměstnance s hrubou mzdou 10 000 Kč jsou měsíčně 13 500 Kč. Nezapomínejte, že zaměstnavatel odvádí ještě 35 % z hrubé mzdy zaměstnance na sociální a zdravotní pojištění!

Zaměstnanec, který má měsíční hrubou  mzdu 10 000 Kč po všech odvodech nakonec získá čistou mzdu ve výši 7 910 Kč, tj. téměř o  2 100 Kč méně, než je jeho hrubá mzda. No a díky progresivnímu zdanění příjmů platí, že čím více vyděláváte tím vyšší platíte daně. A to se negativně projeví na čisté mzdě na vaší výplatní pásce.

Jak to bude po volbách?
Přesto, že řádný termín voleb je až za 12 měsíců, politici již chystají na voliče své zbraně. Jednou z nich bude i lákadlo nižšího zdanění příjmů fyzických osob. Zatím pouze dvě politické strany (ODS a ČSSD) veřejnosti představily své návrhy na reformu mzdových daní. ČSSD vyrukovala se změnou procentních sazeb v dolních pásmech zdanitelných příjmů a se slevami na dani (sleva na dani na dítě se uplatňuje již letos), tedy změny v podstatě kosmetické, ODS chce reformovat daně zcela. Základní myšlenkou je koncept tzv. rovné daně ve výši 15 % a jediná odčitatelná položka "na poplatníka". Zatímco 15 % je jistých, odčitatelná položka je velkou neznámou. V médiích se nejčastěji píše o částce 48 000 korun ročně. ODS oficiálně tvrdí, že konečnou výši této položky bude moci stanovit až po vyhraných volbách. Je však nutné si uvědomit, že výše odčitatelné položky významně výši čisté mzdy ovlivní, takže prakticky nevíme nic.

Pokud si chcete vyzkoušet, jak vysoká bude vaše čistá mzda po volbách, spočítejte si ji pomocí tohoto kalkulátoru.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky