Bulharsko má nový ekonomický plán

17.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Bulharská vláda včera předložila parlamentu nový, revidovaný ekonomický plán na roky 2000 - 2001

Bulharská vláda včera předložila parlamentu nový, revidovaný ekonomický plán na roky 2000 - 2001. Mezi hlavní cíle programu nazvaného Bulharsko 2001 patří zlepšení stavu křehké ekonomiky a zvýšení nízké životní úrovně ve snaze přiblížit se tak více k Evropské unii. K rozhovorům o možném členství v EU bylo Bulharsko přizváno v letošním roce, a to především díky jeho podpoře sil NATO při náletech na Jugoslávii.

Plán počítá letos se čtyřprocentním růstem ekonomiky a s pětiprocentním napřesrok. Dále se má schválením projektů na rozvoj infrastruktury vytvořit zhruba 60 tisíc nových pracovních míst. Program chce také překonat současné chyby a slabé stránky, například oblast reforem, kt

eré dosud nemohly být kvůli špatné organizaci a kooperaci vládních institucí realizovány. Kabinet premiéra Ivana Kostova v dokumentu také poprvé přiznává, že odkládal provedení některých klíčových cílů.

Krasen Stančev, ředitel Institutu tržní ekonomiky, má na celou věc pohled spíše kritický. O programu tvrdí, že se orientuje hlavně na vítězství ve volbách

, a ne na rozvoj volného trhu. Podle Julie Gurkovské z Centra pro liberální studie se revize od minulého programu moc neliší, dokonce prý je ještě více populističtější, zahrnuje větší kontrolu státu nad ekonomikou a neplánuje její dostatečnou deregulaci.

Premiérovi se podařilo mírně snížit inflaci a vrátit důvěryhodnost bankám. HDP ze 70 procent tvoří soukromý sektor, ten ale často operuje v šedé ekonomice. Nezaměstnanost v lednu byla 17 procent a platy jsou stále mezi nejnižšími v Evropě. Tyto ukazatele jasně signalizují, jakým překážkám bude Bulharsko nuceno čelit při vstupu do EU.

Zdroj: HN z 17. 3. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU