Kraje asi mnoho zdravotnických zařízení nedostanou

17.03.2000 | ,
POJIŠTĚNÍ


Pouhých šest zdravotnických zařízení, jejichž zřizovatelem je teď ministerstvo zdravotnictví, by zřejmě měly od začátku příštího roku převzít od státu kraje. Vyplývá to z materiálu, který členům sněmovního výboru pro veřejnou správu předložilo ministerstvo zdravotnictví v rámci projednávání návrhu zákona, jenž má nové kraje vybavit majetkem. Poslanci by jej měli schvalovat zřejmě na dubnové schůzi.

Ministerstvo totiž navrhlo, aby se převody v jeho případě proti původnímu vládnímu návrhu zúžily na Nemocnici s poliklinikou v Kostelci nad Černými lesy, Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem, Nemocnici České Budějovice, Závodní ústav národního zdraví uranového průmyslu v Příbrami, Odborný léčebný ústav onkologie a pneumologie v Nové Vsi pod Pleší a Centrum léčebné rehabilitace Vojtovou metodou v Praze 4.

Členové výboru dnes zástupci ministerstva vyčetli, že výběr těchto ústavů postrádá jakýkoli systém. Rozumné by podle nich bylo, kdyby každý kraj dostal například jednu nemocnici. Vadilo jim i to, že ministerstvo chce těchto zařízení převést tak málo.

Ministerstvo souhlasí s tím, aby na kraje byly převedeny i psychiatrické léčebny či územní střediska záchranné služby, ale až dva roky po vyhlášení zákona, tedy zřejmě od 1. ledna 2003. Návrh zákona na kraje převádí řadu státních organizací, a to s veškerým majetkem, s nímž hospodaří. Jsou to například správy a údržby silnic, řada škol, galerie, muzea či vědecké knihovny.

Pokud jde o školy, mají kraje v budoucnu zřizovat a rušit střední školy, vyšší odborné školy a odborná učiliště, konzervatoře i základní umělecké školy. Členové výboru pro veřejnou správu i školského výboru se však shodli na tom, že na kraje by měly být převedeny i vybrané střední a vyšší odborné školy, které mají nadregionální působnost, reprezentují vzorek studijních oborů s vyhraněnou profesní orientací nebo jsou hodny zvláštního zřetele. Dále to mají být i vybraná dvojjazyčná gymnázia a školy pro národnostní menšiny.

Školská zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy, například diagnostické ústavy, a vybrané speciální školy, které zajišťují vzdělání postižených žáků, by měly zůstat státu.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ