ANALÝZA: Investoři v USA hledí přes oživení dolaru za moře

29.06.2005 | , Reuters
Tiskové zprávy


Navzdory letošnímu zotavení dolaru vůči ostatním světovým měnám investoři ve Spojených státech neztratili chuť na zahraniční aktiva, říkají manažeři fondů. Dlouhodobí investoři z USA stále považují za relativně levné zejména zahraniční akcie.

Ačkoli devizové trhy za prvních pět měsíců letošního roku částečně obrousily výnosy z těchto aktiv, mnozí předpokládají, že během několika měsíců by se dolar mohl vrátit na dlouhodobě sestupnou dráhu. A to by opět povzbudilo investice do aktiv, jež nejsou vedena v dolarech.

"Pro investory v USA, kteří nezajištěně investují v zahraničí, letos dolar působil jako protivítr, zatímco v letech 2003 a 2004 fungoval naopak jako vítr v zádech," řekl Dan Peirce, portfolio manažer ze společnosti State Street Global Advisors v Bostonu. Po třech letech poklesu dolar dosáhl na konci loňského roku rekordního dna. Od té doby posílil zhruba o 5 procent vůči jenu a přibližně o 10 procent proti euru.

"Události několika posledních týdnů samozřejmě ztížily konstruktivní názor na euro," řekl Peirce.

Poznamenal však, že "náš názor na zahraniční akcie zůstává velice konstruktivní. První v řadě jsou hodnocení, nižší poměry ceny k zisku na akcii (P/E) a vyšší dividendové výnosy". To vše je v eurozóně ve srovnání se Spojenými státy atraktivnější, přičemž "z dlouhodobého hlediska je dolarové břímě větší než jeho obdoba v Evropě".

Mnoho devizových analytiků také počítá s tím, že americkou měnu po ještě několika měsících shovívavosti opět stáhne dolů prohlubující se schodek zahraničního obchodu Spojených států. Ke tlaku na pokles dolaru navíc může přispět riziko, že Čína uvolní fixní kurs jüanu. Někteří říkají, že aktuální propad eura na devítiměsíční dno okolo 1,2036 dolaru, do jisté míry způsobený politickými zmatky po zamítnutí ústavy EU v referendech ve Francii a Nizozemsku, možná vytvořil příležitost začít znovu sázet proti dolaru.

"Nepřekvapilo by mne, kdyby euro - v reakci na repatriační toky - začalo z tohoto bodu opět posilovat... za předpokladu, že eurozóna zůstane nedotčená," říká David Kotok, investiční ředitel a předseda představenstva firmy Cumberland Advisors.

Při tomto kursu "si myslím, že euro začíná být atraktivnější," řekl Kotok. V úterý odpoledne se jednotná měna obchodovala okolo 1,2111 dolaru za euro.

Na dotaz, zda američtí investoři nyní nemají menší tendenci přesouvat část finančních prostředků z dolarů po pětiměsíčním růstu této měny, Kotok odvětil: "Lidé nevědí, co mají dělat."


Hrát si na pštrosy, nebo diverzifikovat 

"Odpovědí na tento problém je buď strčit hlavu do písku a nevěnovat ničemu pozornost, nebo globálně diverzifikovat," řekl Kotok. "Američtí investoři vlastní americká aktiva, ale potřebujete vlastnit také zbytek světa."

Euro zatím nekleslo pod psychologicky důležitou hranici 1,20 dolaru. Tento scénář by mohl přimět finanční ředitele amerických firem, aby přehodnotili strategie devizového jištění, říká John Rothfield, měnový stratég z Bank of America. Firmy často využívají trh devizových opcí jako prostředek na ochranu zisků před výkyvy na devizovém trhu. Řada amerických společností od loňského roku, kdy byl dolar stále na sestupu, zatím nijak výrazně nezměnila strategie zajištění, říkají analytici. To by se mohlo změnit v závislosti na rychlosti a velikosti případného dalšího oživení dolaru. Rothfield si nedávno všiml, že některé americké firmy působící mimo Spojené státy zrychlily převody tržeb zpět na domácí měnu ve snaze využít stále příznivého kursu.

"Kdyby (euro) mělo dojít na 1,20 dolaru, dostavil by se pocit kapitulace projevující se výrazně vyšší aktivitou při zajišťování," míní Rothfield.

Nicméně i kdyby euro skutečně kleslo až na 1,20 dolaru, "myslíme si, že rizika začínají být rovnoměrněji vyvážená," uzavřel Rothfield s tím, že podle jeho předpokladu se dolar vzdá části dosažených zisků v poslední třetině letošního roku.


Autor: John Parry
Přeložil: Jan Schmidt
Datum: 14.6.2005

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy