Než vyrazíte na Slovensko

20.06.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Ke Slovensku nás během historie poutaly užší vazby, než ke kterémukoliv jinému státu Evropy. Snad jedině Rakousko se může tímto "poutem" Slovesnku podobat.

Téma týdne: Cestujeme po Evropě

Příbuznost a blízkost jazyků je ovšem tak důležitým faktorem, že na Rakouskou historii jsme již zapomněli (a možná je tomu dobře), zato sousedé východní "bratry" zůstávají i nadále. Proč se tedy na Slovensko nevracet? Proč neobdivovat krásy jejich přírody a proč neposlouchat jejich krásný jazyk třeba právě při letní dovolené?

Cestovní doklady
Cestování na Slovensko, co se týče cestovních dokladů, bylo a je velmi jednoduché. Jelikož jsme členy Evropské unie, postačí k cestě k východnímu sousedovi platný občanský průkaz typu plastové kartičky (více se dočtete zde), nebo samozřejmě cestovní pas. Nezletilí musí mít vlastní cestovní doklad nebo musí být zapsáni do cestovního dokladu či občanského průkazu rodičů.

Dovoz a vývoz
Zboží neobchodního charakteru určené pro vlastní spotřebu nebo jako dar je od dovozního cla zcela osvobozeno. Celní předpisy platné v EU nehovoří o žádných limitech dovozů v Společenství. U některého zboží je osobní spotřeba určena, např. takto:

  • 800 kusů cigaret
  • 200 kusů doutníků
  • 1kg tabáku
  • 10 litrů destilátu
  • 20 litrů vermutu
  • 90 litrů vína (v tom maximálně 60 litrů perlivého)
  • 110 litrů piva

Lékařská pomoc, zdraví
Také ošetření v případě nemoci nebo úrazu je nyní podstatně jedodušší než v minulosti. Při obyčejné cestě na Slovensko (a tou dovolená jistě je) nepotřebujete žádnou speciální zdravotní pojistku ani jiné připojištění. Pokud máte tzv. Evropský průkaz zdravotního pojištění (podle informací od zdravotních pojišťoven by jej již všichni pojištěnci mít měli) je to ten správný doklad pro nepředvídané události s vašim zdravím. V případě ošetření podléháte stejnému režimu jako občan Slovenska. Neplatíte tedy sami žádný lékařský výkon, pouze spoluúčast dle tamních zákonů. Ta se pohybuje v řádech desetikorun za každou návštěvu u lékaře.

Měna, peníze
České koruny lze samozřejmě bez problému vyměnit ve většině dobrých bank a směnáren v Česku i na Slovensku. Výměnu lze provést také v některých hotelích. Limit peněz na hotovosti, které je možno převážet přes hranice, je 15 000 EUR nebo jejich ekvivalent. Hotovost nad tuto částku je nutno písemně ohlásit příslušnému celnímu úřadu na úředním formuláři. Když už se i těchto formalit a přežitků zbavíme?

Směnárna, banka Kurz *)
Exchange 78,20
Deviza - Divíšek 78,65
eBanka 79,77
ČSOB 79,98
GE Money Bank 79,99

*) Kurz CZK/SKK valuty prodej platný k 17.6.2005
Zdroj: Banky, více informací zde

Doprava na silnicích
Na Slovensku platí nulová tolerance k alkoholu před nebo v průběhu řízení motorového vozidla. Obdobně jako u nás musíte být připoutáni na předních i zadních sedadlech vozidla, a děti do 12 let a do 150 cm výšky nesmí cestovat na předních sedadlech. V případě porušení předpisů vám může policista na místě udělit pokutu do 5000 Sk. Obvyklé pokuty při překročení rychlosti jsou 500 - 1000 Sk, za parkování na místě určeném invalidům nekompromisních 5000 - 15000. Zabavení vozidla ani bodový systém se nepoužívají. Nejvyšší povolená rychlost pro osobní automobily v obcích 60 km/hod., mimo obce 90 km/hod. a na dálnicích 130 km/hod.

Tipy, triky, rady, doporučení...
Pokud z jakéhokoliv důvodu budete nuceni uhradit péči v hotovosti (např. nebudete schopni se prokázat výše zmíněným průkazem), uschovejte si originály účtů a po návratu domů se obraťte na pobočku své zdravotní pojišťovny. Ta vám náklady proplatí a to až do výše, kterou by uhradila Slovenská pojišťovna svému pojištěnci.

Důležitá telefonní čísla

  • Policie 158
  • Požární ochrana 150
  • Rychlá lékařská pomoc při vážných nehodách a náhlých onemocněních ohrožujících život 155
  • Integrovaný záchranný systém 112
  • Linka záchrany (poradenství při poskytování první pomoci) 0850 11 13 13
  • Horská záchranná služba 18 300
  • Letecká záchranná služba 18 155

Velvyslanectví České republiky na Slovensku
Veĺvyslanectvo Českej republiky
Hviezdoslavovo nám. 8
811 02 Bratislava
tel.:  004212/59203303-4
fax:  004212/59203330
e-mail: bratislava@embassy.mzv.cz
web: www.mzv.cz/bratislava

Zdroj dat: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky