Neznalost neomlouvá ani v Bulharsku

21.06.2005 | , Finance.cz
FinTriky


V posledních letech získává Bulharsko stále větší popularitu. Alespoň pokud jde o strávení letní dovolené. Překrásné pláže, čisté moře a hlavně rozumné ceny letos opět přilákají tisíce turistů. Na co však nesmíte zapomenout?

Téma týdne: Cestujeme po Evropě

Jedním z nejskloňovanějších a nejaktuálnějších témat současnosti je bezesporu dovolená. Každý z nás, bez ohledu na pohlaví či věk, plánuje, kde stráví pár dní zaslouženého odpočinku, a kde jeden nebo dva týdny zapomene na problémy všedních dnů. Než však zabalíte poslední kufr a zavřou se za vámi dveře auta, letadla, autobusu, vlaku nebo jiného dopravního prostředku, pečlivě se připravte. Rozdílná kultura a s ní spojené zákony, předpisy a vyhlášky mohou v případě neznalosti dovolenou řádně zkomplikovat. Jak je na tom v tomto směru Bulharsko?

Cestovní doklady, víza
Tady přichází první varování. Bulharsko zatím není členským státem EU, takže „občanka“ vám pro vstup stačit nebude. Základem bude cestovní pas, s platností minimálně 3 měsíce nad rámec pobytu, ve kterém budou zapsány vaši potomci (nebo musí mít pas vlastní).

Pokud vaše dovolená nepřekročí 90 dnů, nemusíte si s vízem lámat hlavu. Hodláte-li pobývat na území Bulharska za jiným účelem než turistickým (např. pracovní, studijní, podnikání) nebo doba pobytu přesáhne 3 měsíce, je nezbytné požádat na zastupitelském úřadě Bulharska o vízum.

Dovoz a vývoz
Při cestě do Bulharska se může celková hodnota zboží pro vlastní potřebu u jedné osoby pohybovat do 100 USD a u občana mladšího 16 let 50 USD. Jinak celní předpisy v zásadě odpovídají našim, tedy turista by měl mít přiměřené množství potravin, alkoholu atd. Limity pro bezcelní dovoz jsou následující:

  • Tabákové výrobky: cigarety 200 ks, doutníky do 30 gramů/ks 100 ks nebo doutníky nad 30 gramů 50 ks, tabák 250 gramů
  • Alkohol: víno 2 litry, destilované nápoje do 22 % obsahu alkoholu 2 litry, nad 22 % 1 litr
  • Káva: 500 gramů, kávový extrakt 200 gramů, čaj 100 gramů, čajový extrakt 40 gramů
  • Parfémy: 50 ml, toaletní voda 250 ml
  • Léky: množství a druh odpovídající osobní spotřebě cestujícího

Lékařská pomoc, zdraví
První pomoc a nutné ošetření je v Bulharsku poskytováno ve státních zdravotnických zařízeních zdarma podle platné dvoustranné dohody. Úroveň lékařského ošetření sice není špatná, avšak ovlivňuje ji stav zdravotnických a nemocničních zařízení a nedostatek léků. Všechna soukromá zdravotnická zařízení provádějí ošetření proti úhradě. Před samotnou cestou doporučujeme uzavřít si odpovídající cestovní pojištění.

Měna, hotovost
Bulharskou měnou je "lev" s označením BGN, která stojí něco přes 15 Kč (podle kurzovního lístku ČNB ze dne 20. 6. 2005 je kurz 15,330 CZK/BGN). Ale pozor! Českou korunu za bulharskou levu budete jak u nás, tak i na místě směňovat jen obtížně, proto doporučujeme vzít si s sebou eura. Pokud je celková hodnota dovážených nebo vyvážených valut vyšší než 8000 BGN, je povinnost tyto valuty deklarovat na hraničním přechodu při vstupu do země nebo výstupu ze země.

Dopravní předpisy, pokuty
K cestám motorovým vozidlem je vhodné uzavřít před cestou havarijní pojištění. Řidiči musí disponovat českým řidičským průkazem, technickým průkazem a zelenou kartou. Pokud jde o zapůjčené nebo firemní vozidlo, musí mít řidič plnou moc od majitele vozidla (s překladem do bulharštiny nebo do některého světového jazyka, nejlépe do angličtiny) a jednoznačně řešen vztah k zapůjčenému vozidlu.

Maximální povolená rychlost v Bulharsku je 50/90/120 km/h pro město/mimo město/dálnice. Poplatek za užívání dálnice je 0,10 USD za 1 km. Za volant můžete usednout i s malým množstvím alkoholu v krvi, povoleno je 0,5 ‰.

Pokud se budete na silnicích chovat jinak, než jak je dovoleno, počítejte s pokutou, jejíž výše může být značně variabilní, např. za špatné parkování, překročení rychlosti či jízdě pod vlivem alkoholu se pokuty pohybují v rozmezí 200-2000 BGN, botička vás přijde na 1000 BGN.

UPOZORNĚNÍ!!! V případě krádeže vozidla se zahraničními SPZ (RZ) se musí bulharským orgánům zaplatit poplatek ve výši rovnající se DPH z odhadnuté ceny auta, jako v případě jeho prodeje.

Důležitá telefonní čísla

  • První pomoc 150
  • Policie 166
  • Hasiči 160
  • Silniční pomoc 146
  • Dopravní policie 165
  • Horská záchranná služba 9555665
  • volací kód z Prahy do Sofie 003592
  • volací kód ze Sofie do Prahy 004202

Velvyslanectví České republiky v Bulharsku
Poselstvo na Ceškata Republika
Janko Sakazov 9
1504 Sofia
tel.: 003592/9461110, 946 11 13
fax: 003592/946 18 00
e-mail: sofia@embassy.mzv.cz
web: www.mzv.cz/sofia

Zdroj dat: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky