Přechod na mezinárodní účetní standardy zvýší srovnatelnost, říkají evropské podniky

22.06.2005 | , Mazars
Tiskové zprávy


České podniky nemají důvod se obávat  přechodu z národních účetních standardů na mezinárodní. Výsledky specializované mezinárodní studie auditorské firmy Mazars potvrdily, že tento přechod je ekonomicky dostupný.

64 procent podniků v České republice se domnívá, že vynaložené náklady jsou adekvátní změnám. Sjednocení účetních postupů podle jednotné mezinárodní metodiky zvýší srovnatelnost výkonů a finanční situace v mezinárodním srovnání. Zhruba u 30 procent českých podniků může nová metodika dokonce zvýšit čistý zisk.

Nejlépe jsou na přechod na standardy IFRS připraveny podniky v Německu, Holandsku a Španělsku. Průzkum ukázal, že největší slabinou českých podniků je komunikace s akcionáři. Naopak čeští odborníci patří k nejlepším v Evropě ve znalostech a aplikaci nových účetních standardů. Je to dáno i velmi častým využíváním externích poradenských firem českými podniky v rámci procesu přechodu na mezinárodní účetní normy.,“ uvedla Jana Švenková, partnerka auditorské společnosti Mazars ČR.

Evropský průzkum potvrdil, že středomořské státy jako Itálie, Španělsko či Turecko přistupují k novým účetním standardům s větším nadšením než české podniky. Naopak v Beneluxu, Anglii, Irsku a Francii by nejraději ponechali stávající účetní systémy.

Doporučení, jak co nejlépe se připravit na přechod k mezinárodním účetním standardům IFRS, již několik let zpracovává firma Mazars. V letošním průzkumu zobecnila chování 556 podniků v 12 evropských zemích včetně ČR. Průzkum proběhl během března a dubna 2005.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy