Za exotikou do Tuniska

27.06.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Afrika nemusí být tak daleká a nedostupná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vše, co od exotické Afriky očekáváme (až na pyramidy), najdeme v jednom krásném, obdivovaném a nově objeveném státu - v Tunisku.

Téma týdne: Cestujeme po Evropě

Tunisko se stalo oblíbenou turistickou destinací. Důvodem je atraktivita lokality, její exotika. Kdo by nechtěl alespoň trochu okusit kouzlo Afriky? Když k tomu přidáme velmi zajímavé ceny zájezdů, kdy za desetidenní zájezd "na poslední chvíli" zaplatíme méně než deset tisíc korun, je cíl naší dovolené jasný. Na tak exotický zájezd je ale potřeba se řádně připravit. Od cestovních dokladů, přes doporučená očkování až po důležitá telefonní čísla.

Cestovní doklady
Pro organizovanou turistiku není vízová povinnost, pro individuální cestovatele víza vydává Velvyslanectví Tuniska v Praze. Přihlášení na policii v Tunisku zajistí ubytovací zařízení, pokud se ale hodláte ubytovat v soukromí, musíte se přihlásit do 3 dnů u místní policie. Ministerstvo zahraničí doporučuje před cestou ověřit u příslušného zastupitelského úřadu Tuniska, zda se podmínky pro přicestování nezměnily. K cestování samozřejmě potřebujete cestovní pas, který bude platný ještě minimálně tři měsíce po návratu domů. Pokud náhodou pojedete do Tuniska autem (což by mohlo být samo o sobě několikatýdenním dobrodružstvím), musíte mít samozřejmě v pořádku i další doklady: technický průkaz, řidičský průkaz a doklad o mezinárodním pojištění (tzv. zelenou kartu).

Dovoz a vývoz
Dovoz i vývoz zboží je omezen celními předpisy. Ty nám dovolí dovézt alkoholické nápoje do obsahu 25 % alkoholu 2 litry na osobu, nad 25 % alkoholu l litr na osobu, tabák (pro starší 17 let) 4000 ks cigaret, 100 ks doutníků nebo 250 g tabáku na osobu, 1/4 l parfému a 1 l toaletní vody na osobu, dále jednotlivé dárky, jejichž hodnota nepřesahuje cca 220 Kč za kus.

Co se týče ostatního zboží, tak na přechodnou dobu lze dovézt:

  • max. 2 fotoaparáty,
  • max. 20 filmů, 
  • 1 kameru a k ní 20 filmů,
  • 1 přenosné rádio,
  • sportovní potřeby,
  • campingové vybavení,
  • hudební nástroje,
  • 1 dalekohled,
  • 1 přenosný psací stroj,
  • 1 kufříkový gramofon,
  • 2 dětské kočárky,
  • 1 jízdní kolo a
  • 1 osobní počítač.

Je zakázáno dovážet zbraně všech druhů kromě řádně registrovaných loveckých, explozivní materiál, omamné a podobné psychotropní látky, pornografii, produkty a zboží, které mohou ohrozit bezpečnost, zdraví, náboženské cítění a morálku veřejnosti.

Pozor si dejte hlavně na místní měnu. Je totiž zakázán dovoz i vývoz tuniských dinárů! Zbude-li určitá částka místní měny, je možno ji směnit zpět na valuty. Doporučujeme tedy postupnou směnu podle potřeby a uchovávat si pro případ zpětné směny stvrzenky vydané směnárnou. Do Tuniska je dovoleno dovážet veškeré cizí valuty, cestovní šeky a platební a úvěrové karty; cizí valuty do hodnoty cca 22 000 Kč, v případě částky převyšující uvedenou hodnotu je třeba o tom informovat při celním a devizovém odbavení při příjezdu, případný vývoz nedeklarované částky deviz je sankcionován odebráním peněz a pokutou ve výši odebrané částky a případně dalšími úředními postupy.

Lékařská pomoc, zdraví
Tunisko není zemí Evropské unie! Nespoléhejte proto na vymoženosti zdravotní pomoci, kterou vám státy EU na svých územích garantují. Cestovní zdravotní pojištění je nezbytnou nutností. Pokud budete mít zdravotní potíže, Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje zprostředkování ošetření přes váš hotel nebo jiné místo ubytování. Vyhnete se tak zbytečným komplikacím při hledání zařízení evropského standardu.

Měna, peníze
Tuniskou národní měnou je tuniský dinár (TD), drobnou jednotkou jsou milímy (M). 1 TD = 1000 M. Jak již bylo napsáno výše, s výměnou dinárů před cestou si nemusíte dělat vůbec žádné starosti, jelikož dovoz (i vývoz) dinárů do (z) Tuniska je zcela zakázán a tak je nikde v našich bankách neseženete. Musíte si tak vzít nějakou "tvrdou" měnu, doporučujeme americké dolary nebo eura.

1 TD = cca 21 Kč

Tipy, triky, rady, doporučení
Přístup k cizincům je velmi tolerantní, přesto nelze zapomínat, že Tunisko je zemí muslimskou. Tomu je vhodné přizpůsobit chování, hlavně pokud jde o navazování kontaktů s místními dívkami a požívání alkoholu, ale také oblékání. Doporučuje se (zejména mimo turistické zóny) vynechat slušivé modely, které jsou příliš skromné na množství použité látky.

Na stránkách našeho ministerstva se také dozvíte zajímavou informaci o jedné novince. V průběhu roku 2003 zahájila činnost mravnostní policie, která namátkově legitimuje smíšenou společnost mladých lidí, nevyjímaje páry, u nichž prověřuje, zda jsou manžely a zda jejich chování odpovídá pravidlům muslimské společnosti. Stejným způsobem jsou prověřováni místní obyvatelé ve společnosti cizinců, a to zejména v nočních hodinách v okolí zábavních podniků. Při nevhodném chování nic nepomůže výmluva, že jste z Evropy. Neznalost zákona neomlouvá nikde!

Důležitá telefonní čísla

  • Ambulance: 71960777, 71725555, 71281913, 71284808
  • Lékařská pohotovost (Allo Docteur): 71781000, 71780000
  • Policie: 71846846
  • Hasiči: 198
  • Odtahová služba (SOS Remorquage): 71801211, 71840840

Velvyslanectví České republiky ve Tunisku

Ambassade de la République Tcheque
98, rue de Palestine, BP 53, Tunis - Belvédere
1002

tel:  00216/71781916, 71780456
fax:  00216/71793228, KO-71802090, OEÚ-71285452
e-mail: tunis@embassy.mzv.cz
web: www.mzv.cz/tunis

Zdroj dat: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky