Při ztrátě dokladů nebo financí nesmíte ztratit také hlavu

08.07.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Dovolená je časem odpočinku od práce a opětného zocelení nervů k dalším výkonům v zaměstnání. Přesto se vám může stát situace, kdy se nervy místo scelení ještě více zacuchají…

... K tomuto stavu může vést například ztráta dokladů či financí. Jak v těchto případech postupovat a vyřešit je?

Téma týdne: Problémy na dovolené

Cestovní doklady

Při ztrátě nebo odcizení cestovních dokladů nemůžete přejít přes hranice a musíte tedy tento problém vyřešit přímo v zemi, kde k události došlo. Jako první je třeba kontaktovat příslušný český zastupitelský úřad a následně na něj přijít i osobně. Zde vám bude na základě protokolu policie, ověření vaší totožnosti a státního občanství ČR vystaven náhradní doklad. Doba, jak dlouho bude trvat vystavení dokladu je závislá na době ověřování uvedených údajů. Náhradní cestovní doklad budete moci použít pouze k jedné cestě a po dobu jeho platnosti. Zpravidla se jedná o zpáteční cestu do České republiky.

Vydávání cestovních dokladů

Odjíždíte na dovolenou mimo země EU? Pak si nezapomeňte s předstihem zkontrolovat platnost cestovního pasu! Jestliže zjistíte, že jeho platnost končí ve lhůtě delší než 30 dnů před vaším odjezdem, nebudete mít problém s obstaráním si nového dokladu. Jeho nová platnost bude na deset let. V opačném případě, tj. při zažádání o vydání nového cestovního pasu ve lhůtě kratší než 30 dnů, dostanete pas bez strojově čitelné zóny, který platí jen jeden rok.

Finanční prostředky

Další nepředvídatelnou situací může být ztráta nebo vám ukradení peněz. V tu chvíli, jestliže u sebe nemáte platební kartu, si můžete nechat poslat hotovost od příbuzných či přátel. Využít můžete specializovaných organizací jako například Western Union nebo Chequepoint, jejichž výhodou je nejenom rychlost, ale také široká síť poboček. V závislosti na několika okolnostech můžete finanční obnos obdržet již během desítek minut.

Další možností je využití tzv. doplňkového prodeje valut občanovi ze strany zastupitelského úřadu. Jedná se o vyplacení částky v cizí měně, která je přepočtena z přijaté sumy v Kč na účet Ministerstva zahraničních věcí ČR. Celková výše je ale omezena jen na sumu nutnou k zabezpečení vaší dopravy do ČR a není tak možné ji použít na jiné účely.

Poplatky za vydání cestovního dokladu naleznete v následující tabulce:

Druh pasu Cena Doba platnosti Doba pro vyřízení pasu
Se strojově čitelnou zónou 200Kč 10 let max. 30 dnů
Bez strojově čitelné zóny 600 Kč 1 rok 3 dny

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Policie ČR

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky