Krádež zavazadel nebo dokladů nepotěší

12.07.2005 | , Finance.cz
FinTriky


V průběhu zahraniční dovolené vám byla ukradena zavazadla nebo cestovní doklady a vy si nevíte rady? Poradíme vám, co všechno v takovéto situaci musíte udělat.

Téma týdne: Řešíme problémy na dovolené

Užíváte si dovolenou v zahraničí, moře šumí, pivo pění a vaše žena vám natírá záda opalovacím krémem. A teď si představte situaci, že vám někdo ukradne cestovní doklady nebo zavazadla. Nálada okamžitě mizí a vy přemýšlíte, co se v této situaci musí udělat. A právě pro tyto případy jsme pro vás připravili postup, kam zajít a co požadovat.


KRÁDEŽ ZAVAZADEL

Postup 
1. Pokud vám byla ukradena zavazadla, neprodleně informujte policii a požadujte po ní sepsání protokolu.
2. Tento protokol o krádeži zavazadel a potvrzení o všech škodách dobře uschovejte. Později ho předložíte při jednání s vaší pojišťovnou.
3. Kontaktujte asistenční službu vaší pojišťovny a zeptejte se na další postup.

Co vám pojišťovna uhradí
Na základě pojistného plnění vám pojišťovna uhradí věci osobní potřeby a věci, které jste si během dovolené pořídili. Tento druh pojištění se však nevztahuje na cennosti, jako jsou například peníze, šeky, šperky, starožitnosti nebo drahé kovy.

Fintrik: Pokud si nejste jisti, zda se pojistka vztahuje i na předmět, který si chcete vzít sebou, doporučujeme vám prostudovat si všeobecné pojistné podmínky.


KRÁDEŽ CESTOVNÍCH DOKLADŮ

Postup
1. Neprodleně po krádeži kontaktujte policii a požádejte ji o sepsání protokolu.
2. Poté zajděte osobně na zastupitelský úřad ČR v místě dovolené, oznamte krádež vašich cestovních dokladů a podejte si žádost o vydání nového cestovního dokladu.
3. Úřad ověří vaši totožnost a státní občanství ČR a na základě protokolu policie vám bezplatně vystaví náhradní cestovní doklad. Tento doklad má však časově omezenou platnost a většinou slouží jen pro návrat do ČR.

Fintrik: Před odjezdem na dovolenou rozhodně navštivte internetové stránky Ministerstva zahraničí a zjistěte si, kde se v místě vaší dovolené nachází český zastupitelský úřad.


Tabulka:

Poplatky za vydání nového cestovního dokladu

Druh pasu Cena Doba platnosti Doba pro vyřízení pasu
Se strojově čitelnou zónou 200 Kč 10 let max. 30 dnů

Bez strojově čitelné zóny

600 Kč

1 rok 3 dny


Závěr
Ještě před odjezdem na dovolenou vám doporučujeme uzavřít cestovní pojištění, které zahrnuje i pojištění zavazadel. Bude vás to sice stát 10 - 20 korun za každý den dovolené, ale uzavřením získáte pocit jistoty, že jste před výše jmenovanými finančními problémy opravdu zabezpečeni. 

 

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky