Co s nepojízdným autem v cizině?

07.07.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Rozhodnete-li se cestovat na zahraniční dovolenou vlastním vozem, vždy se může přihodit nemilá událost v podobě nehody či nepojízdnosti vašeho vozu. Jak se v těchto situacích zachovat?

Téma týdne: Řešíme problémy na dovolené

Několikahodinová cesta autobusem či vlakem do cílové destinace vaší dovolené může být  velice únavná a zdlouhavá, letadlo zase může výrazně zvýšit její celkové náklady. Proto stále více lidí při cestě na dovolenou využívá vlastního dopravního prostředku. Ale ani cesta do zahraničí autem, v karavanu nebo na motocyklu v sobě nese určité riziko, a to takové, že budete nuceni vozidlo odstavit (ať už v důsledku nepojízdnosti nebo v horším případě vinou dopravní nehody).

Vozidlo je nepojízdné
Rada Ministerstva zahraničních věcí, jak postupovat při řešení nepojízdnosti vašeho vozu, je následující. V případě poruchy vozidla máte v podstatě dvě možnosti. Buďto zajištění opravy v příslušném zařízení v zahraničí nebo odtah do České republiky k provedení opravy. Stejný postup žádá místní policie i v případě zadržení vozidla pro technickou nezpůsobilost. Pokud tato situace nastane, řidič se může obrátit na následující instituce:

  • opravna vozidel v zahraničí
  • odtahová služba
  • místní poskytovatel pomoci motoristům
  • orgány policie

Dobrá rada
Jestliže není český občan schopen řešit situaci samostatně, je možné obrátit se na konzulární oddělení zastupitelského úřadu České republiky, v jehož obvodu působnosti k situaci došlo. V případě, že v zemi, v níž se český občan nachází, nesídlí zastupitelský úřad ČR, může se občan obrátit na zastupitelský úřad některého z členských států EU.

Nepříjemnost v podobě autonehody
Ať už budete viníkem nebo poškozeným, vždy uvědomte místní policii. V případě nutnosti zavolejte zdravotní pomoc, pojišťovnu a její asistenční službu. Situaci je také možno konzultovat se zastupitelským úřadem ČR, který má působnost pro daný stát. Cestujete-li s cestovní kanceláří, je vhodné řešit situaci v součinnosti s ní.

Jak postupovat?
Stane-li se nehoda, napište si jména a adresy řidičů ostatních havarovaných vozidel případně svědků dopravní nehody. Policejní protokol podepište pouze tehdy, jestliže všemu rozumíte a souhlasíte-li s jeho zněním (jinak do něj uveďte v češtině své vlastní vyjádření). Neovládáte-li místní řeč, obraťte se na konzulát, který se v případě potřeby stane vaším tlumočníkem (tato „služba“ je zdarma).

Pokud byste nehodu zavinili vy, je vhodné (nejlépe bezprostředně po nehodě) kontaktovat příslušnou národní Kancelář povinného ručení a dohodnout se s ní na dalším postupu, minimálně na provedení prohlídky poškozeného vozidla. Adresy národních kanceláři jsou uvedeny na zadní straně zelené karty, proto si ji rozhodně nezapomeňte na cestu přibalit.

Dobrá rada
Chystáte-li se vozidlem na zahraniční dovolenou, měli byste zvážit možnost uzavření havarijního pojištění, které vám zaručí náhradu škody i v případě, že jste viníkem nehody vy. Některé pojišťovny v současnosti umožňují uzavřít pojištění i na kratší období než jeden rok.

Fintrik na závěr
Tuzemské pojišťovny v rámci povinného ručení nabízí svým klientům také asistenční služby. V případě jakýchkoliv problémů či nejasností (ať už při nepojízdnosti vozu nebo autonehodě) se obraťte na operátora, který vám pomůže a vysvětlí, jak ve vaší situaci postupovat.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky