Koruna posílila až na 30,15 Kč/EUR

08.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. července (ČTK) - Koruna posílila až na 30,15 Kč/EUR, což je o téměř deset haléřů více než při zahájení obchodování. K dolaru česká měna rovněž posílila na 25,23 Kč/USD, vyplývá z údajů dealingu Komerční banky. Podle Vladimíra Kvasničky z KB koruna sledovala vývoj ostatních měn ve středoevropském regionu. Polský zlotý a slovenská koruna částečně umazaly své čtvrteční ztráty. Statistika státního dluhu za 2. čtvrtletí neměla na kurz koruny žádný vliv.

Kvasnička se domnívá, že příští týden bude z hlediska devizových obchodů daleko zajímavější. Trh se dočká statistik průmyslu, stavebnictví, inflace a pro korunu zajímavého běžného účtu. "Na druhé straně ale mohou překvapit například vyšší než očekávaný odliv dividend, či další reakce trhu na negativní úrokový diferenciál," uvedl analytik KB a dodal, že česká měna by se měla opět vrátit k hranici 30,00 Kč/EUR. Pohyb kurzu koruny však nakonec zřejmě určí nálada v regionu, protože zveřejnění řady statistik lze čekat i v Polsku a na Slovensku.

Z trhů dnes téměř vymizela špatná nálada, kterou ve čtvrtek vyvolal teroristický útok na Londýn. Počty obětí sice již překročily padesátku, ale trhy se z tragických událostí oklepaly. Dolar dnes prudce posiloval a dokonce prorazil úroveň 1,19 USD/EUR. Zde se ale neudržel a krátce poté oslabil na 1,195 USD/EUR. "Za oslabením dolaru stála především slabší než očekávaná statistika z amerického trhu práce. Investoři proto začali trochu korigovat svá očekávání ohledně budoucího růstu úrokových sazeb v USA," uvedl Vladimír Pikora z Volksbank.

Státní dluh se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 25,4 miliardy na 643,6 miliardy korun, uvedlo dnes ministerstvo financí. Od počátku roku se tak stát zadlužil již o dalších více než 50 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK