Jiný kraj, jiný mrav

11.07.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Jsou věci, které vám mnohem víc zkazí požitek z dovolené, než zapomenutý opalovací krém. Mezi takové patří nedůsledná připravenost na zvyky a tradice státu do kterého se chystáte.

Téma týdne: Problémy na dovolené

Ať už preferujete klidnou dovolenou u vody, poznávací zájezdy nebo dobrodružné výlety po horách, jedno je jisté. Po určité době se vám Česká republika bude zdát těsná. Máchovo jezero, Krkonoše nebo Karlštejn jsou zajisté krásná místa na dovolenou, ale kdo by občas nezatoužil po pokladech, které se nám nabízejí po celém světě.

Největším problémem u zahraničních dovolených bývá cena. I zde ovšem především záleží na "rozmlsanosti" turisty. Kdo se rozhodne pro dovolenou v některých z evropských přímořských střediscích, zvolí vlastní dopravu s kufrem plným jídla a vybere si některý méně sofistikovaný způsob ubytování (kemp, apartmán), nezaplatí o moc víc, než za dovolenou v Čechách. Za ostatní komfort se musí připlácet.

Při zahraniční cestě vás mohou potkat i další nesnáze. Na první narazíte již při prvním vystoupení z dopravního prostředku. I nutná přestávka na záchod může být občas dobrodružstvím. Naštěstí existuje univerzální slovíčko WC, ale už při placení zjistíme, že s češtinou nepochodíme a začneme si pracně (a mnohdy i zbytečně) vybavovat slovíčka, která jsme se dávno učili na škole. Bohužel mnohdy poznáme, že ruština také není ideální jazyk pro dovolenou. Až vyřešíme tento problém, většinou pomoci posunků, ještě jsme nevyhráli, i na takovém místě, jako je obyčejný záchod, na nás může čekat další překvapení v podobě tureckých záchodů. Sečteno, potrženo - jazykové a národností problémy jsou nevyhnutelnou bariérou při cestě za hranice našeho státu. V dnešním fintriku se budeme zabývat způsoby, kterými lze tyto nepříjemnosti minimalizovat.

Výhodou je, že zahraniční dovolenou plánujeme delší dobu dopředu. Zbývá nám tak dostatek času na lepší přípravu. Vyhnete se tak situacím, že vás napustí do světoznámé katedrály jenom díky tomu, že máte tričko na ramínka, nebo že budete týden sedět na pláží aniž byste navštívili známou antickou památku vzálenou pár kilometrů jenom kvůli tomu, že vám její existence bude utajena.

Informace můžeme čerpat z více zdrojů. Kromě klasických průvodců, které koupíte skoro v každém knihkupectví, můžete využít i oblíbený internet. Výhodou knižního vydání je souhrn důležitých informací v jediné brožuře. Na druhou stranu tištěný průvodce není levnou záležitostí. Největší světová síť vám nabízí obrovské množství informací, které je ale potřeba vytřídit. Základní informace o daném státě najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Nečekejte zde ovšem popis turistických destinací nebo oblíbených hotelů. Ty vám poskytnou oficiální turistické stránky dané země. Problémem může být to, že jsou většinou v angličtině nebo jiném světovém jazyce. Není dobré se spoléhat na anonymní soukromé stránky, protože za obsah nikdo neručí. Hodně užitečných informací najdete také v naši sekci Na dovolenou.

Orientační ceny knižních průvodců Chorvatskem:

  • Kolektiv autorů: Chorvatsko - společník cestovatele, Ikar (288 stran), běžná cena: 499 Kč
  • Chorvatsko, Svojítka (304 stran), běžná cena: 299 Kč
  • Němec Dušan: Chorvatsko - kapesní průvodce, CP Books (186 stran), běžná cena: 149 Kč

Kromě těchto příprav je také dobré si oprášit znalosti angličtiny. Stále ještě platí, že tento jazyk využijete ve většině cizích zemích. Bohužel i v některých evropských státech zjistíte, že angličtina není nejlepší volba. Francie, Španělsko nebo Itálie jsou země, ve kterých se anglický domluvíte s jistými potížemi. Dokonce se velice často stává, že ani jídelný lístky nejsou přeloženy. Proto při cestě do těchto destinací se vyplatí investovat do menšího slovníku pomoci kterého si pobyt v daném státě zajisté zpříjemníte.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky