Akcie v USA zakončily týden silným růstem, zpevňuje i dolar

10.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 10. července (ČTK) - Ceny akcií ve Spojených státech koncem týdne výrazně zpevnily a čtvrteční teroristický útok v Londýně už nemá na vývoj trhu prakticky žádný vliv. Zvyšuje se i kurz dolaru, který ale své zisky mírně korigoval po statistice o vývoji na trhu práce.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si v pátek připsal 146,85 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 1,43 procenta na 10.449,14 bodu. Podobně index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 37,22 bodu a seanci nakonec uzavřel vyšší o 1,79 procenta na 2112,88 bodu.

Na akcie měla příznivý vliv trojice ekonomických údajů. Jednak americká ekonomika vytvořila v červnu relativně hodně pracovních příležitostí, k tomu zapůsobil rekordní zisk společnosti Alcoa, trojici příznivých zpráv pak uzavřel pokles cen ropy pod 60 dolarů za barel.

Americká ekonomika v červnu vytvořila 146.000 nových pracovních příležitostí, což je trochu méně, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali asi 189.000 nových míst. Výsledek mírně snížil očekávání ohledně budoucího zvyšování úrokových sazeb, což svědčí akciím.

"Zisk společnosti Alcoa byl vynikající. Alcoa vždycky naznačí, jak si povedou další průmyslové podniky," uvedl šéf investiční společnosti Awad Asset Management Jim Awad. Podle něj to znamená, že se investoři dočkají dobrých zpráv i u dalších podniků, které budou postupně hlásit zisky.

Všechny tři hlavní indexy, včetně S&P 500, který zpevnil o 1,17 procenta na 1211,86 bodu, vykázaly největší jednodenní růst od dubna. Nasdaq je dokonce na nejvyšší úrovni od letošního ledna a vývoj v nejbližších dnech ukáže, zda si růst udrží. Index totiž překonal důležité technické úrovně.

Na devizovém trhu pokračuje v růstu dolar, na konci dne ale o část zisků přišel kvůli zprávě o situaci na trhu práce v USA. Přestože americká ekonomika vytváří nová místa, růst není tak silný, jak si analytici mysleli. To nahrává názorům, že centrální banka by v rámci nynějšího cyklu zvyšování sazeb mohla být téměř u konce.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1959 USD, a mírně tak oslabil z předchozích 1,1941 USD, kde byl ve čtvrtek večer. Na paritě s japonským jenem nepatrně zpevnil na 112,18 z předchozích 112,07 JPY a rovněž euro k jenu zpevnilo na 134,15 z předchozího kurzu 133,81 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK