Celníci chtějí prověřit prodejce technického tabáku

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. července (ČTK) - Celníci chtějí zakročit proti všem prodejcům takzvaného technického tabáku, kteří neodvádějí státu spotřební daň. Tuto povinnost prodejcům stanovuje novela zákona o spotřební dani, která platí od 1. července. Dovozci se však tímto zákonem řídit nechtějí a jsou odhodlání se s celníky i soudit, píšou pondělní Hospodářské noviny.

Podle odhadů se ročně doveze a prodá zhruba tisíc tun nezdaněného tabáku. To přestavuje pro stát ročně ztrátu zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Tyto peníze chtějí celníci podle HN získat od asi 18 dovozců, kteří technický tabák deklarují jako surový a nezpracovaný. Tento tabák je slouží k vykuřování skleníků a prodává se v trafikách s označením, že není určen k běžné spotřebě.

Tento tabák nebyl zatížen spotřební daní, a proto se prodával až třikrát levněji. Zákazníci ho však kupovali do dýmek nebo si z něj balili cigarety. Od července však musí na jeden kilogram zaplatit firma 720 korun na spotřební dani. Dovozci varují, že nic platit nebudou.

"Předmětem daně jsou tabákové výrobky. Já ale dovážím surový nezpracovaný tabák, který balím do 150gramových balení. K žádné výrobě tedy nedochází," tvrdí majitel firmy L.T.B.C. Robert Kafka. HN však oslovily nezávislé advokáty a ti dovozcům mnoho šancí nedávají.

Ostravští celníci letos podnikli zátah na tamní prodejce a zajistili 1,5 tuny technického tabáku. Na prodejcích vymáhají doplatek přes 1,2 milionu korun. Většina velkoobchodníků se však proti daňovému výměru odvolala k celnímu ředitelství v Ostravě. "Budu to hnát třeba až k evropskému soudu do Štrasburku a budu je žalovat pro ušlý zisk," řekl HN nejmenovaný majitel jednoho z velkoobchodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK