Benzin za poslední týden podražil o šest haléřů na litr

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. července (ČTK) - Pohonné hmoty v minulém týdnu opět podražily, ceny však rostly pomalejším tempem než v předešlých dnech. O šest haléřů na 28,50 koruny na litr stoupla průměrná cena Naturalu 95, stejně zdražila i nafta na průměrných 28,30 koruny na litr. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti Webfarm. V růstu cen pohonných hmot se odráží zejména zdražování ropy na světových trzích.

Pohonné hmoty v České republice zdražují od konce ledna. Tehdy stál podle Webfarmu litr naturalu zhruba 24,30 koruny. Za půl roku benzin podražil v průměru o 16 procent. Přibližně o čtyři koruny na litr podražila letos i nafta.

Nejdražší pohonné hmoty nakupují řidiči jako obvykle v Praze, kde se cena na deset haléřů přiblížila 29korunové hranici. Nafta v hlavním městě stojí o 25 haléřů méně než benzin. V ostatních regionech jsou ceny až na malé výjimky několik haléřů pod průměrnými cenami v celé České republice.

Průměrné ceny pohonných hmot sleduje také například společnost CCS, podle které motoristé kupovali benzin v neděli za průměrnou cenu 28,75 koruny. Litr nafty stál 28,53 koruny. Paliva podražila podle CCS zhruba stejným tempem, jak uvádí Webfarm.

Tuzemské ceny pohonných hmot s určitým zpožděním reagují především na světové ceny ropy a kurz koruny k americkému dolaru, který v posledních týdnech posiloval. Cena ropy dnes navázala na propad z konce minulého týdne a ztratila další zhruba jeden dolar na barel. Londýnský Brent klesl na 57 dolarů a americká lehká ropa se propadla pod 59 dolarů za barel v reakci na to, že hurikán Dennis se přehnal pobřežím Mexického zálivu bez újmy na místních ropných zařízeních.

Cena americké ropy ještě minulý čtvrtek ráno vystoupila na nové historické maximum nad 62 dolarů. Po oznámení teroristických útoků v Londýně však výrazně klesla. Blízko rekordu nyní ropu drží silná světová poptávka, podporovaná hospodářským růstem zejména v Asii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK