Koruna klidná na 30,19 Kč/EUR, k dolaru posílila na 25,13 Kč/USD

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. července (ČTK) - Česká měna je klidná a obchoduje se kolem 30,19 Kč/EUR. Na trhu nejsou žádné nové zprávy, řekl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna od pátku posílila asi o 15 haléřů na 25,13 Kč/USD.

Pondělní obchodování bude podle Vlka určené především vývojem okolních měn. Maďarský forint a polský zlotý oslabují a slovenská koruna i přes zveřejněnou inflaci stagnuje. Nový impulz může kurzu české měny přinést úterý, kdy budou zveřejněna data o inflaci, nezaměstnanosti a běžném účtu.

Dolar je na světových trzích od pátku mírně slabší a obchoduje se za 1,2018 USD/EUR. Důvodem byla páteční statistika, podle které se v USA vytvořilo méně nových pracovních míst, než investoři očekávali. Euru naopak psychologicky pomohlo schválení euroústavy v Lucembursku.

Čeští statistici zveřejnili nová čísla o stavební výrobě, která v květnu vzrostla o 26 procent. Čísla jsou však zkreslená - stavbaři se loni v dubnu snažili vykázat maximum stavebních prací, protože byly naposledy zdaněny sníženou pětiprocentní sazbou DPH. Tyto údaje však na devizové trhy nemají podstatný vliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK